Završeni izbori u Turskoj, zatvorena biračka mjesta

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zatvaranjem biračkih mjesta završeni su opći izbori u Turskoj na kojima je više od 54 miliona registriranih birača biralo novi saziv nacionalnog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske, koja broji ukupno 550 zastupničkih mjesta.

Biračka mjesta u 32 izborne jedinice na istoku i jugoistoku Turske otvorena su jutros u 7, a u ostatku zemlje u 8 sati po lokalnom vrmenu, odnosno u 5 i 6 sati po srednjoevropskom vremenu. Otvoreno je ukupno 175.006 biračkih mjesta u ukupno 81 izbornoj provinciji na kojima je 54.049.940 registriranih birača biralo 26. saziv najvišeg zakonodavnog tijela Turske na ponovljenim izborima, nakon onih održanih 7. juna.

Biračka mjesta su zatvorena u 16 sati po lokalnom vremenu na istoku i u 17 sati u ostatku zemlje. Biračka mjesta u kojima u vrijeme zatvaranja bude birača bit će otvorena do završetka izbornog procesa.

Prema informacijama Vrhovne izborne komisije (YSK), tokom izbornog procesa nisu zabilježeni veći incidenti, a u nekoliko sporadičnih incidenata lakše je povrijeđeno više osoba.

U toku je prebrojavanje glasačkih listića sa svih 175.006 bračkih mjesta širom Turske, a očekuje se da Vrhovna izborna komisija prve preliminarne rezultate objavi večeras.

Na izborima učestvuje ukupno 16 političkih partija i 21 nezavisni kandidat. U izbornu utrku sa najvećim očekivanjima ulazi vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom na čelu, zatim najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), čiji lider je Kemal Kilicdaroglu i također opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) sa Devletom Bahcelijem na čelu, te prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) koja je na izborima 7. juna, po prvi put prešla izborni prag.

Biračka mjesta za državljane Turske koji žive u inostranstvu bila su otvorena od 8. do 25. oktobra i to u 54 zemlje. Glasačka mjesta na graničnim prijelazima otvorena su također 8. oktobra, a ona će biti zatvorena 1. novembra u 17 sati.

Izborna šutnja, čija je pravila prethodno odredilo Visoko izborno vijeće (YSK) i Vrhovno vijeće za radio i televizijsko emitiranje (RTUK), stupila je na snagu dan prije izbora, a trajat će sve do večeras. U tom periodu, televizijskim i radio kanalima, kao i drugim medijima zabranjeno je objavljivati vijesti i komentare u vezi s političkim reklamama, izborima i rezultatima izbora.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.

Na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 7. juna ove godine niti jedna politička opcija nije uspjela osvojiti dovoljnu većinu za samostalno formiranje vlasti. Pošto su bez rezultata protekli i koalicioni pregovori, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je iskoristio ustavnu ovlast i donio odluku o ponavljanju izbora.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.