Zbog lijekova uvozni lobiji pritišću vlade i prijete tužbama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon što je usvojen pravilnik o cijenama lijekova u BiH, farmaceutski lobiji otvorili su novu “frontu” u čijem su središtu esencijalne liste lijekova. Konkurencijsko vijeće BiH i kantonalne vlade nalaze se pod pritiskom kako prilikom formiranja esencijalnih listi ni na koji način ne bi preferirali ili štitili domaće lijekove, piše Večernji list.

Vrijednost ukupnog tržišnoga prometa lijekova u BiH u posljednje tri godine iznosi oko 1,6 milijardi KM, od čega je udio pet domaćih proizvođača lijekova oko 316 mil. KM, odnosno samo 19 posto. Pojedine kantonalne vlade su, pozivajući se na federalni Zakon o lijekovima i državnu politiku lijekova, pokušale kroz esencijalne liste lijekova podržati razvoj domaće farmaceutske industrije…

Tako je sredinom prošle godine Vlada Sarajevskog kantona usvojila esencijalnu listu lijekova ograničenim brojem zaštićenih naziva istog generičkog lijeka, koja potpunosti zadovoljava zakonski obveznu esencijalnu federalnu listu lijekova. Strane farmaceutske kompanije, koje u Sarajevu drže više od 86 posto tržišta, to su protumačile kao “nedopustivo protežiranje bh. proizvodača” uslijedilo je lobiranje za ukidanje ovakve esencijalne liste te sprečavanje donošenja sličnih esencijalnih listi drugim kantonima.

Nakon usvajanja esencijalne liste Kantona Sarajevo, vrše se neprimjereni pritisci stranih proizvođača lijekova BiH preko Konkurencijskog vijeća BiH pojedinih veleposlanstava kako bi se na pozitivnu listu lijekova uvrstilo sve registrirane inostrane proizvodače, što bi za posljedicu imalo povećanje broja zaštićenih naziva za oko 400 novih lijekova samo na listi lijekova Kantona Sarajevo, koje već proizvode domaći proizvodači.

Kao “najjači argument” koriste se odluke Konkurencijskog vijeća BiH koje su donesene nakon vodenih postupaka, pri čemu se izbjegava navesti da su protiv tih odluka pokrenuti postupci pred Sudom BiH, koji su još toku, koriste se netačni podaci netačno pozivanje na materijalne propise, te se pogrešno interpretiraju poznate činjenice, što predstavlja tendenciozno manipuliranje, tvrde domaći proizvodači lijekova. Od ukupnog iznosa prometovanih lijekova posljednje tri godine u BiH, samo Sloveniju je otišlo 230 miliona maraka, i to uglavnom za iste generičke proizvode koje proizvode domaći proizvođači.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.