Zbog napada na novinara, BN TV vijesti emitovala sa zatamnjenim ekranom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U znak protesta što je pretučen novinar BN TV Vladimir Kovačević, jutros je ova televizija počela Jutarnji Dnevnik i Vijesti sa zatamnjenim ekranom na kojem je bio natpis “Otvoreni protest zbog napada na novinara BN TV. Tražimo od MUP-a Republike Srpske da otkrije napadača”.

Dva nepoznata mladića sinoć su u banjalučkom naselju Obilićevo brutalno pretukla novinara BN TV Vladimira Kovačevića. Kovačević je u telefonskom razgovoru sa direktorom Vladimirom Trišićem rekao da su ga dvojica muškaraca sačekala ispred zgrade u kojoj stanuje.

“Prošao sam pored njih ne očekujući da će mi se bilo šta desiti. Odjednom su nasrnuli na mene”, rekao je Kovačević.

“Razvukli su šipke i počeli da me udaraju… Pokušao sam da se branim, dok su me oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam pomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu”, ispričao je Kovačević direktoru Trišiću, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu. Kovačević je zadržan u bolnici gdje mu rade dodatne preglede.

Prije napada Kovačević se vraćao iz redakcije BN TV kući.

Uređivački kolegij BN TV najoštrije je osudio ovaj napad te zahtijeva od MUP-a RS da što prije reaguje i nađe počinice ovog gnusnog napada.

Također, uređivački kolegij BN TV podsjeća da se već duže vrijeme u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare njihove kuće.

“Zbog toga upozoravamo MUP RS da što prije obezbijedi slobodu rada i kretanja, kako našim tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani da sami preduzmemo korake na zaštiti naših ljudi”, poručio je uređivački kolegij RTV BN.

Više vijesti