da block

Zbog neimaštine građani sipaju samo po litar goriva

da block

Na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH od ponoći je gorivo jeftinije za pet feninga, čime je nastavljen trend smanjenja cijena nafte i naftnih derivata u ovoj godini.

Tako je cijena najprodavanijeg motornog benzina i dizela, umjesto dosadašnjih 2,40 KM, korigirana na 2,35 KM po litru.

Kako iz Federalnog ministarstva trgovine pojašnjavaju, ovo je treće smanjenje cijena goriva od početka godine, a dvije prethodne promjene odnosile su se, također, na pojeftinjenje za pet feninga po litru, piše Dnevni avaz.

Većinu vozača obradovala je vijest, zadovoljni su novim pojeftinjenjem. Međutim, i dalje smatraju da je cijena goriva za uvjete i standard života u BiH i dalje previsoka.

‘Mislim da bi cijene goriva mogle biti niže. S obzirom na ekonomsku situaciju i nezaposlenost, bilo da je gorivo 2,40 ili 2,35 KM, uvijek točim za 20 maraka’ – kaže vozač Hajro Karišik.

Većina vozača se nada da će se trend pada cijena nastaviti. Tome se nada i Mahmut Zeković.

‘Na prosječnom rezervoaru može se malo uštedjeti. I tih pet feninga za litar znači, jer se svaki dan toči’ – smatra Zeković.

Pozitivan trend smanjenja cijena naftnih derivata pozdravili su i ostali vozači, koji su punili rezervoar svog automobila.

‘Pet feninga mnogo znači. Sada, kada su nam zaredom tri puta snizili po pet feninga, možemo očekivati da nam naredni mjesec poskupe za 20 feninga. To je samo zamazivanje očiju. Ipak, nadam se da će se taj trend smanjenja cijena nastaviti, što podržavam’ – rekao je Irfan Bosnić.

Jedan od radnika benzinske pumpe rekao je da većina vozača gorivo toči za 20 ili 30 maraka, mada se, i pored nižih cijena, dešava da vozači toče za 2,50 KM, dakle samo nešto više od jednog litra.

(VisokoIN)