Zbog novih snježnih padavina sporije se saobraća na većini puteva u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zbog novih snježnih padavina sporije se saobraća na većini puteva u Bosni i Hercegovini.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) posebno izdvajaju dionice u južnim, jugozapadnim i centralnim krajevima BiH.

Na snazi su zimski uslovi vožnje pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila na magistralnom putu M-15 Livno-Šuica, kao i na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, a posebnu pažnju skreću na puteve u višim predjelima, kao i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Više vijesti