Zbog spajanja sa UKCS-om ljekari Opće bolnice spremaju štrajk?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Početkom decembra ove godine formirana je radna grupa koja radi na reformi zdravstva, pri čemu je najinteresantnija najava spajanja Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš i Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), piše novinska agencija Patria.

Niko od nadležnih ne želi otvoreno govoriti o namjerama kantonalnih i federalnih vlasti, iako je u javnosti već otvoreno niz pitanja među kojima je i to šta će biti sa zgradom Opće bolnice, s obzirom da je to vojna imovina.

Nije tajna da je ideja potekla od Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, koja želi biti na čelu UKCS-a. Iz Ljekarske komore upozorili su da će ovaj postupak dovesti do monopola i da je šteta spojiti ove dvije institucije, jer se između njih stvorila svojevrsna konkurencija u kojoj su uvijek profitirali krajnji korisnici.

No, najviše u cijeloj priči zbunjeni su uposlenici Opće bolnice, ali vrlo teško govore o tome, jer je na čelu ove bolnice upravo Izetbegović od koje strahuju svi uposlenici.

Tek se šapuće da će uposlenici možda stupiti u štrajk, jer se mnogi boje i za svoja radna mjesta. Svi građani znaju kakva je usluga bila u Općoj bolnici, tako da se neki ne mogu pomiriti s činjenicom da je neko želi zatvoriti – kaže jedan uposlenik Opće bolnice i s pravom se pita šta će biti sa zgradom Opće bolnice.

Inače, prema Zakonu u zabrani raspolaganja državnom imovinom, jasno je propisano kako se može promijeniti korisnik imovine.

To je vrlo eksplicitno pojasnio i Muharem Cero koji je istakao da bi Komisija za državnu imovinu trebala predložiti odluku o izuzimanju te imovine i zabrani raspolaganja, koju bi trebalo usvojiti Vijeće ministara BiH a poslije toga potvrditi i Parlamentarna skupština BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.