Zbog zloupotrebe položaja: Nermin Nikšić podnio krivičnu prijavu protiv Živka Budimira!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić podnio je danas krivičnu prijavu protiv Živka Budimira, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

U dopisu kojeg je premijer uputio Nives Kanevčev, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo se navodi:

“Ovim putem podnosim krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja protiv Budimir Živka koji trenutno obavlja dužnost predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, dana 22.06.2012. godine u toku održavanja 55. sjednice Vlade Federacije BiH od strane službenog osoblja uručena mi je Odluka broj: 01/02-600/12 o prihvatanju ostavke Radivojević Desnice, koji obavlja dužnost dopremijera i ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine a koju je donio i potpisao predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Budimir Živko. U pomenutoj odluci stoji da Budimir kao predsjednik Federacije prihvata ostavku na mjesto ministra koju je na osobni zahtjev podnio ministar Radivojević. Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine izričito je propisano da ‘ministar podnosi ostavku ako smatra da nije u mogućnosti da uspješno vrši povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da ne može preuzeti odgovornost za njihovo vršenje’. Kako je dopremijer Radivojević u trenutku zaprimanja pomenute odluke bio prisutan na sjednici Vlade Federacije BiH, zatražio sam od njega da se izjasni o odluci, odnosno da li je tačno da je podnio ostavku predsjedniku Federacije Budimir Živku.

Dopremijer Radivojević je na postavljeno pitanje izričito izjavio da nije tačno da je podnio ostavku, odnosno da pomenuta odluka nije donešena na njegov osobni zahtjev. Dokaz o navedenom postoji u zapisu sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radivojević je istog dana uputio i zvaničan dopis broj: 02/1-111/12 (koji Vam dostavljam u prilogu) predsjedniku Federacije BiH Budimiru kojim ga je decidno obavijestio da je u mogućnosti uspješno vršiti povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da može preuzeti odgovornosti za njihovo vršenje, te da nije bilo osnova, ni pravnog, ni moralnog za donošenje odluke o prestanku funkcije na koju je imenovan, jer njegova ostavka ne postoji.

Također, obaviješten sam da su Budimir i Radivojević i prije donošenja odluke o prihvatanju ostavke, obavili razgovor u kojem je predsjednik obaviješten da ministar Radivojević nema namjeru da podnese ostavku te je unatoč tome predsjednik Budimir donio pomenuti akt.

Dakle, netačno je i neistinito da je Radivojević ikada podnio ostavku na dužnost koju trenutno obavlja. Budimir je, dakle na nezakonit način donio Odluku o prihvatanju ostavke Radivojevića. Smatram kako je ovim aktom Budimir izvršio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, a posebno ozbiljnost radnji i djela o kojima je ovdje riječ, očekujem da Vi kao Glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i institucija kojom rukovodite ispitate iznesene navode, te da ukoliko ocijenite potrebnim, pozovete i ispitate sve aktere ovog slučaja te shodno tome poduzmete sve zakonske mjere kojima u skladu sa nadležnostima raspolažete”, navodi u pismu premijer Nermin Nikšić.

Nikšić je uputio danas i pismo Budimiru u kojem ga obavještava da je uputio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv njega zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nikšić je pojasnio da je, nakon što je dobio Budimirovu odluku o prihvatanju navodne ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika predsjednika Vlade FBiH Desnice Radivojevića, od Budimira pismeno zatražio da preispita odluku jer je ministar Radivojević na sjednici Vlade izjavio da nije podnio ostavku.

“S obzirom da do danas nisam dobio odgovor od Vas na ovo pismo, smatram kako ovu dobronamjernu sugestiju niste prihvatili. Ovim putem Vas, stoga obavještavam da sam protiv Vas danas uputio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog sumnje da ste na ovaj način počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja”, naveo je Nikić.

U međuvremenu je Nikšić obaviješten da je Budimir i prije donošenja ove odluke s Radivojevićem obavio razgovor u kojem mu je Radivojević decidno rekao da nije podnio ostavku.

“Unatoč tome odlučili ste donijeti odluku koju ste donijeli. Kako ste, očigledno, odlučili ignorisati sva ova upozorenja, niste mi ostavili drugu mogućnost nego da se obratim tužilaštvu i na taj način pokušam spriječiti daljnje štete koje zbog Vašeg ponašanja mogu nastupiti”,napisao je Nikšić Budimiru.

Nikšić je obavijestio Budimira i da se neće odazvati njegovom pozivu da učestvuje na konferenciji za medije koju organizira jer smatra da to nije način na koji se mogu rješavati ovako ozbiljne situacije, kaže se u pismu premijera Nikšića predsjedniku Budimiru.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.