ZDK duguje 120 miliona KM za radnopravne sporove

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zeničko-dobojski kanton po osnovu sudskih presuda u radnopravnim sporovima dužan je više od 100 miliona KM, a najviše ovih obaveza odnosi se prema uposlenima u osnovnim i srednjim školama. Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ Andrej Kajić ministar finansija ZDK, dodavši da je s uračunatim kamatama dug mnogo viši.

Jedini način

Međutim, alarmantan podatak je da ova cifra stalno raste, tako da, prema riječima ministra, ona trenutno iznosi oko 120 miliona KM.

– Stalno stižu nove tužbe. Najviše ih se odnosi na uposlene u školama – 4.500, na drugom mjestu su djelatnici MUP-a ZDK – 1.500. Radimo u skladu sa zakonom gdje je definirano da 0,3 posto od budžeta moramo planirati za izvršenje sudskih presuda i to je jedini način na koji se možemo boriti s ovim problemom – rekao je Kajić.

U budžetu ZDK za 2017. za isplatu ovih dugovanja planirano je 800.000 KM. Kajić je dodao da će ove isplate trajati godinama te svi kantoni imaju ovakve probleme, a da se jedinstveno rješenje traži na nivou FBiH.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) FBiH i ZDK tvrde da nema značajnijih isplata iz budžeta ZDK za rješavanje ovih sporova. Predsjednik ovog sindikata Selvedin Šatorović kazao je da se ovaj dug nagomilao zbog zatezne kamate od 12 posto.

Zatezna kamata

– Nije dobro što se vlast pokušala zaštititi izmjenom Zakona o zateznoj kamati koji je sa 12 sada smanjen na 0,2 posto, čime se vlasti stimuliraju da ne poštuju presude sudova i svoje obaveze prema radnicima. Spremnost radnika na dogovor postoji. Spremni smo da se jednog dijela duga kamata odreknemo uz korektan pristup vlasti – rekao je Šatorović.

Izvještaj o reviziji

Prema informaciji Ministarstva finansija ZDK koja se nalazi u izvještaju o reviziji budžeta ZDK za 2015. godinu koji će se ovih dana naći na Skupštini ovog kantona do 13. juna 2016., ukupan dug je 113.758.508 KM.

(Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.