ZDK: Načelnici općina neutrošena sredstva donirali Varešu

Pres-služba Vlade Zeničko-dobojskog kantona informirala je danas, da je u utorak u sjedištu ZDK-a održana sjednica Kantonalnog štaba Civilne zaštite kojoj su prisustvovali premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i načelnici 12 općina.

Tema sastanka bila je „Analiza funkcioniranja lokalne zajednice u uvjetima stanja prirodne i druge nepogode“. Komandant Štaba Raif Seferović upoznao je učesnike o aktivnostima koje su Štab i Kantonalna uprava Civilne zaštite poduzeli u cjelini u proteklom periodu u povodu velikih snježnih padavina.

„Načelnici općina prezentirali su sve ono što je poduzeto u okviru njihove nadležnosti, te su razmijenjena iskustva u vezi s nošenjem s posljedicama elementarne nepogode. Najtežim je ocijenjeno stanje na području općine Vareš koja je time imala i najveće izdatke za saniranje posljedica nevremena i organizovanje dopreme hrane i lijekova ugroženom stanovištvu, pa su ostali načelnici solidarno odlučili svoja neutrošena namjenska sredstva za ove svrhe, usmjeriti ka općini Vareš.

Načelnik Hamdo Fatić zahvalio je kolegama načelnicima ostalih općina na iskazanoj solidarnosti, ne samo sada, već i u toku samog nevremena kada su općini Vareš nesebično priskočili u pomoć pripadnici civilne zaštite iz drugih gradova Kantona“, navodi se u saopćenju iz Vlade ZDK-a.

Na sastanku je razgovarano i o procjeni štete te o predstojećim aktivnostima da bi se spremno dočekao eventualni val poplava i pojave klizanja tla.

(VisokoIN/Fena)