ZDK: Održan štrajk upozorenja u zdravstvu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kako bi skrenuli pažnju na hitnu intervenciju u zdravstvu u cilju poboljšanja materijalnog statusa zdravstvenih radnika Nezavisni sindikat uposlenih u zdravtsvu ZDK organizovao je danas jednosatni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama na ovom području. U Sindikatu ljekara koji je podržao štrajk upozorenja, žele s Vladom ostvariti socijalni dijalog, a dok u strukovnom napominju da se socijalni mir mora prestati kupovati naušrtb zdravstva.

– Članom 32 Kolektivnog ugovora, minimalna satnica uposlenih u zdravstvu je 2 KM i treba da prati povećanje troškova života, napominje predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica, dr Indira Hodžić. – Štrajkom želimo skrenuti pažnju na materijalni status uposlenih, ali problemi u zdravstvu mnogo su veći, – ukazuje Hodžić navodeći da su konstantno suočeni sa nedostatkom sanitetskog materijala i lijekova.

U Strukovnom i Sindikatu ljekara složni su da je glavni razlog ovakvom stanju nepoštivanje Zakona o doprinosima, odnosno neizvršavanje obaveza od strane velikih poslodavaca, poput Rudnika.

U Sindikatu ljekara ZDK, kaže predsjednik dr Haris Hrustemović, različiti su stavovi u odnosu na strukovni sindikat oko materijalnog statusa ljekara.

– Ljekari sindikalci žele kažu ostvariti socijalni dijalog s Vladom, – kaže Hrustemović, napominjući da bi tužbe po kolektivnom ugovoru dovele sve uposlene u još gore stanje. U Strukovnom sindikatu uposlenih u zdravstvu ZDK napominju da je na federalniom nivou dogovoren rok do kada stvari treba da se maknu s mrtve tačke. Taj datum je 15. januar. Stav članova ovog sindikata ne isključuje mogućnost tužbi po Kolektivnom ugovoru.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.