ZDK: Prosvjetari najavili štrajk upozorenja!

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu donijeli su odluku da se najkasnije do 14. septembra u svim školama organizira štrajk upozorenja. Sindikati su nezadovoljni organizacijom početka školske godine, te statusom dijela nastavnog kadra i tehničkog osoblja koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Za loše stanje u školstvu, sindikati smatraju odgovornim SDP-ovog premijera Fikreta Plevljaka i resornog ministra Mirka Trifunovića.

Kako su istakli čelnici sindikata Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić, sindikati su nezadovoljni i zbog izostanka adekvatne reakcije na nedavno upućeni zahtjev Kantonalnog odbora saveza samostalnih sindikata za smjenu premijera Plevljaka.

– Odlučili smo da donesemo odluku o organizaciji štrajka upozorenja i aktivno učestvujemo u protestima pred zgradom Vlade ZDK u organizaciji Saveza samostalnih sindikata ZDK, a ukoliko te dvije stvari ne poluče rezultat onda ćemo pristupiti organizaciji generalnog štrajka. Mi stvarno više nemamo nikakvih modusa da trpimo ono što se dešava na području ovog kantona – izjavio je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK.

(VisokoIN)