ZDK: Punjenje budžeta slabije za četiri posto nego lani

Skupština Zeničko – dobojskog kantona na sjednici održanoj u utorak nije usvojila Informaciju o izvršenju budžeta ZDK za prvih šest mjeseci tekuće godine i dala je zadatak Vladi da provede rebalans budžeta.

– Izvršenje budžeta je ono što je bilo i kao takvo ne može se ni umanjiti ni uvećati. Sa te tačke gledišta Skupština je mogla prihvatiti Informaciju. Mi imamo stav da poštujemo odluke Skupštine i ne želim dalje komentirati postupke zastupnika. Što se tiče rebalansa budžeta, poznato je da se godinama unazad, ne samo u Zeničko-dobojskog kantonu, nego i na svim nivoima vlasti, vrši rebalansiranje budžeta. Imali smo namjeru to uraditi i bez zaključka skupštine. Time je sada naša namjera osnažena i odlukom skupštine, izjavio je danas povodom neusvajanja izvještaja Fikret Plevljak, premijer ZDK-a.

Prema riječima premijera ZDK-a, u pripremi je i javna rasprava o nacrtu budžeta, a Plevljak tvrdi kako je usljed ukupne ekonomske situacije budžet ZDK-a za 2012. godinu slabije punjen za oko četiri posto nego u istom periodu prošle godine.

– Za stabilnost budžeta ZDK-a je veoma važan Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Mislimo da nije ni pravilan, ni pravedan i više od godinu dana tražimo izmjene kojima će ZDK-a biti više uvažavan. Naša radna grupa je predložila određene izmjene. Nećemo odustati o izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda kako bi on bio podjednak za sve građane FBiH, a time i za građane ZDK-a, kaže premijer Plevljak.

Prvi čovjek Vlade ZDK-a podsjeća kako privreda Zeničko- dobojskog kantona u izvoznim parametrima učestvuje preko 30 posto u FBiH, a sa preko 20 posto ukupnih privrednih aktivnosti u BiH, kao i da privreda ZDK ima najveću pokrivenost uvoza izvozom – 106 posto.

Stoga iz Vlade ZDK-a upozoravaju kako nepravedno da je kanton koji izvozni lider, čiji je izvoz veći od Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona zajedno, po prosjeku plaća zauzima treće mjesto gledan sa dna ljestvice svih deset kantona u FBiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

PROMOVISANA MONOGRAFIJA “VISOKO I OKOLINA KROZ HISTORIJU II – OSMANSKI PERIOD”

VISOKOIN.COM

Tradicionalni rafting Eko-Vikinga i otkrivanje spomen ploče Adnanu Džafiću

VISOKOIN.COM

Ekipa “Bosanskog viteza” uputila čestitku povodom Dana državnosti BiH

VISOKOIN.COM

Tarik Halilović: Opozicija je ujedinjena, građani Visokog moraju biti na prvom mjestu inače Statut neće proći

VISOKOIN.COM

Jasmin Sirčo: Arhitektura je uvijek odraz društva i konteksta iz kojeg dolazi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar