ZDK: SDP, SBB, HDZ i NSRzB ostaju parlamentarna većina

Šefovi klubova vladajuće većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, SDP-a Senaid Begić, SBB-a Adnan Jupić, HDZ-a Pero Mamić i Narodne stranke Radom za boljitak Igor Matanović demantovali su danas na zajedničkoj pres-konferenciji u sjedištu SDP-a raspad parlamentarne većine koju od juna ove godine u Skupštini ZDK-a čine ove stranke.

– Slika govori više od hiljadu riječi i naše današnje zajedničko predstavljanje javnosti Zeničko-dobojskog kantona najbolja je poruka onima koji spekulišu o krizi parlamentarne većine, izjavio je Senaid Begić, predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini ZDK-a.

Četiri parlamentarca također su izjavila da je 28. sjednica Skupštine ZDK-a koja je bila zakazana za 27. septembar, a koju je jučer otkazao predsjedavajući Skupštine ZDK-a Sretko Radišić, odgođena zbog “aktuelne političke situacije”.
– Određene proceduralne smetnje postoje u Skupštini Kantona, nespecifične i nelogične situacije da recimo Bošnjaci nemaju predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine što im pripada. Međutim, mi sigurno nismo krivi za takvo stanje. SBB je ispoštovao želju koalicionog partnera SDP-a za odgađanjem sjednice Skupštine i smatramo da nismo pogriješili, kazao je Jupić.

Šefovi klubova HDZ-a Mamić i NSRzB Matanović složili su se s koalicionim kolegama i ustvrdili da je primjerenije da se Skupština ZDK-a održi nakon 7. oktobra i lokalnih izbora.
– Narodna stranka Radom za boljitak je strateški partner sa SDP-om i priče o našem napuštanju parlamentarne većine nisu istina, izjavio je Igor Matanović.

I predstavnik HDZ-a Pero Mamić složio se da je odgađanje 27. sjednice Skupštine ZDK-a dobar izbor.
– Svi smo svejdoci da se od 6. mjeseca i zastupnici i svi drugi koji prate sjednice Skupštine pate i da te sjednice traju po osam i više sati. Najbolje je sačekati da prođu izbori pa onda održati sjednicu Skupštine, smatra Mamić.

Četvorica zastupnika SDP-a, SBB-a, HDZ-a i NSRzB u Skupštini ZDK-a tvrde da razlog otkazivanja 27. sjednice nisu protesti koje će istog dana ispred Vlade i Skupštine ZDK-a organizovati Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH ZDK-a.

– Mi se nemamo čega plašiti. Strah treba da je one koji su ljude i državu 20 godina doveli do ovoga. Sindikati su apsolutno u pravu i smatram da se njihovu zahtjevi trebaju najozbiljnije uzeti u razmatranje. Međutim, ovo nije način da se obara Vlada, smatra Adnan Jupić, zastupnik SBBBiH u Skupštini ZDK-a.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

VISOKOIN.COM

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Unesite komentar