ZDK: Susret rukovodstva Saveza RVI sa premijerom i resornim ministrom

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i ministar za boračka pitanja ZDK Ekrem Tuka razgovarali su danas s predstavnicima Saveza ratnih vojnih invalida ZDK.

Tom prilikom Benjamin Preldžić, predsjednik SRVIZDK i njegovi saradnici upoznali su domaćine o problemima s kojima se susreće Savez i njegovi članovi, s akcentom na nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju programa Saveza RVIZDK.

Kako je istaknuto tokom sastanka, populacija ratnih vojnih invalida ZDK ne može se pomiriti s raspodjelom budžetskih sredstava.

“Uvažavajući tešku finansijsku situaciju u ZDK, bili bismo zadovoljni kada bi se naša budžetska sredstva mogla realizirati bar 80 posto”, rekao je Benjamin Preldžić, predsjednik Saveza RVIZDK.

Tokom susreta istaknut je i problem neadekvatnih ortopedskih pomagala, nedostatka sredstava za realizaciju cjelokupnog programa Saveza, kao što je učešće na historijskim manifestacijama, za organizaciju odlaska djece na ljetovanje i održavanje sportskog druženja i igara.

“Naš prijedlog Vladi je da se budžet za boračku populaciju realizira po prilivu sredstava, a ne sa 50 posto umanjenja. Mnogo radimo i na preraspodjeli sredstava, transfer za poticaj zapošljavanju oko 1,3 milona KM preusmjerili smo za dio boračke populacije koja živi u teškim uvjetima, za kupovinu udžbenika i za liječenje. U oblasti stambenog zbrinjavanja još rješavamo predmete iz prošle godine sa preostalih oko million KM. Kasnimo s javnim pozivom za ovu godinu. Zbog toga smo eliminirali adaptacije i sanacije, ali ćemo realizirati kupovinu objekata”, rekao je ministar Tuka.

Premijer Plevljak istekao je kako je boračka populacija prioritet, ali da se Vlada mora prilagoditi količini raspoloživih sredstava jer ne smije dovesti u pitanje osnovno funkcioniranje kantona.

(VisokoIN/Fena)