ZDK: Upozorenje građanima na opasnost od izbijanja požara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su pozvali građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

U narednom periodu predstoji proljetno čišćenje, krčenje i uređenje privatnih posjeda, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada, suhe trave i niskog rastinja. Imajući u vidu činjenicu da paljevine, usljed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare s velikim posljedicama, apelujemo na građane da izbjegavaju ovaj način uništavanja korova i čišćenja njiva – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemjištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

Podsjećaju građane da svojim nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine. U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta.

Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel. Uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati kontrole u cilju sprječavanja nastajanja i širenja požara – saopćeno je iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK.

Više vijesti