ZDK / Zastupnici danas usvajaju rebalans budžeta

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) danas će u 10 sati u sjedištu tog kantona u Zenici prvi put zasjedati u vanrednim okolnostima i uz pojačane mjere zbog pandemije koronavirusa, a dnevni red će zastupnicima biti predložen na samoj sjednici.

Međutim, sigurno je da će na današnjoj sjednici po hitnom postupku biti razmatran i usvajan rebalansirani budžet za 2020. godinu, kao i prijedlog odluke o dopunama Poslovnika Skupštine ZDK, čime će biti omogućeno da, u slučaju vanrednih okolnosti, sjednice u narednom mogu održavati i na daljinu, odnosno uz pomoć informacionih tehnologija.

Rebalansom budžeta, kojeg je Vlada ZDK usvojila na svojoj sjednici u srijedu, 8. aprila, planira se sedam miliona KM prerasporasporediti za potrebe zdravstva, privrede i poljoprivrede, a sve s ciljem da bi se zaštitilo stanovništvo i umanjile posljedice pandemije na privredu i poljoprivredu.

ZDK bi, tako, trebao postati prvi kanton koji je ove godine, a u skladu s preporukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, izradio i usvojio rebalans budžeta za 2020. godinu.

Kako se saznaje, na dnevnom redu današnjeg zasjedanja, po skraćenom postupku, naći će se i prijedlog Zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica Zenica, s ciljem da uskoro preraste u Univerzitetski klinički centar.

Zastupnici bi trebali po hitnom postupku danas razmatrati i usvajati prijedlog Zakona o dopuni Zakona o poticanju razvoja male privrede. Novinarima će biti dozvoljeno prisustvo sjednici, ali zbog manjka prostora u sali, izlaganja će moći pratiti preko razglasa na hodniku, gdje će zastupnici i članovi Vlade ZDK davati i izjave.