da block

Željezničari traže samo ono što im pripada po zakonu

da block

Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture Željeznica Federacije BiH smatra da je direktor Željeznica FBiH Nedžad Omanagić glavni krivac za štetu koju zbog štrajka trpe Željeznice FBiH i privreda BiH.

“Sindikati su bili spremni na kompromis i prekid štrajka, te su sa resornim ministrom Enverom Bijedićem i izvršnim direktorima Željeznica FBiH usaglasili sporazum u kojem se prije svega nalazilo produženje Zakona o financijskoj konsolidaciji ŽFBIH zbog kojeg je Uprava ŽFBIH uporno krivila Vladu FBiH i uslovi za prekid štrajka, kojeg je Nedžad Osmanagić odbio potpisati, te ga smatramo glavnim krivcem za štetu koju zbog štrajka trpi ŽFBiH i privreda BiH”, navodi se u saopćenju ovog sindikata.

Sindikat je, kako se dodaje u saopćenju, reagirao u vezi izjave Nedžada Osmanagića da se ne može isplatiti februarska plata uposlenicima ŽFBiH bez uplate martovske i aprilske tranše Vlade FBiH.

“Vlada FBiH je uplatila januarsku i februarsku tranšu, a mi štrajkujemo, između ostalog, zbog neisplaćene plate za februar, te se pitamo gdje se i u šta potrošila tranša za februar, a mi nismo dobili februarsku plaću”, pitaju iz ovog sindikata.

Ovaj sindikat navodi da je Nedžad Osmanagić izjavio da nema novca za njihove zarađene plate, dok istovremeno novcem koji su zaradili uposlenici Željeznica plaća advokate da neosnovano proganjaju željezničke radnike po sudovima.

“Ne tražimo ništa drugo osim onoga što nam pripada po zakonu, pa stoga pitamo Upravu zašto ne pokaže radnicima gdje je završio kredit od 79 miliona, gdje su završili novci od prihoda u prva dva mjeseca ove godine. Nedžad Osmanagić stalno priča o tome kako će tužiti Vladu FBiH zbog neizvršavanja obaveza prema ŽFBiH, da bi na kraju tužio sindikate koji samo traže svoja osnovna prava”, navodi u saopćenju predsjednik sindikata Igor Boban.

(VisokoIN)