Željina uprava o licenci: Žrtva smo mešetara iz prvostepene komisije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Plavom salonu stadona Grbavica održana je press-konferencija čiji povod je bilo poslovanje FK Željezničar u periodu 1. januar 2019. – 30. april 2019. godine, infrastrukturni radovi i plan razvoja u idućem periodu te pitanje dobivanja licence i aktivnosti koje klub poduzima.

Prisutnim predstavnicima medija obratili su se predsjednik i članovi Upravnog Odbora Nihad Selimović, Admir Džubur i Mirza Ustamujić.

Nihad Selimović se osvrnuo na finansijsko stanje u klubu, uputivši poziv svima koji misle da mogu pomoći da se uključe u rad kluba.

“Kao što je poznato došli smo krajem decembra. Svi smo upoznati s tom situacijom. Prilikom dolaska, Željezničar je bio bez UO i predsjednika. Mi smo došli jer smo jedini bili spremni da tada preuzmemo užarene pozicije. Na Skupštini nijedna druga osoba nije izrazila želju. Danas u Upravnom odboru imamo 10 slobodnih mjesta. Pozivam sve koji žele da dođu i pomognu.Obzirom da kruže razne priče kako ova struktura me radi ništa, istaći ću da nijedan sponzor nije otkazao saradnju. Nekoliko ugovora je isteklo i pregovara se. Potpisano je mnogo ugovora, a prihodi su 340.000 KM”, kazao je Selimović, dodavši:

“Stanje računa je bilo 0 KM i zatekli smo dugove za plate i doprinose što je iznosilo 480.000 KM. I
pored toga, sve tekuće obaveze su se servisirale. Pripreme, dio duga za teren… Ostatak duga za teren je 523.000 KM. Milion i 525.000 KM isplaćeno je u proteklom kvartalu. Nisu tačne neke stvari koje se pričaju za teren. Da se ne održava, da propada…”, istakao je u uvodnom obraćanju predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar Nihad Selimović.

Admir Džubur govorio je o infrastrukturalnim planovima, naglasivši da bi uskoro mogla početi izgradnja krova na istočnoj tribini.

“Ovo što smo počeli s infrastrukturom želimo da nastavimo. Krov na istoku je jedan od prioriteta. Prije pet dana napokon smo dobili saglasnost za idejni projekat stadiona Grbavica koji je usklađen s regulacionim planom. Kreće se odmah ka NSBiH i nadam se da ćemo u oktobru imati krov. Pripremljena je prezentacija izgleda sjeverne tribine i taj posao očekujemo da bude završen na proljeće iduće godine. Nakon sto završimo istočnu tribinu moramo ući u proces dobivanja dozvole, etažiranja, a zatim uređenja poslovnih prostora. Jug je najvažnija tribina i aktivnosti su počele. Ubrzo ćemo krenuti u ugovaranje svih dozvola. Nadamo se da ćemo za 100. rođendan ući s izgradnjom južne tribine. Megalomanskih projekata nema. Što se tiče grijača za teren, potrebno je pojačati snagu trafostanice, ne samo za grijače već cijeli stadion.”

Mirza Ustamujić je objasnio trenutni status Plavih za dobivanje licence za evropska takmičenja.

“Mi doista mislimo da ćemo igrati Evropu. Čestitam ekipi i Amaru Osimu, ali neko želi da nam oduzme to pravo. Odluke Prvostepene komisije za licenciranje NSBiH su skandalozne. Pojavljuju se insinuacije da neke grupe žele da obezbijede nastup u Evropi nekim klubovima. Odluka komisije ima upitne motive i skandalozna je. Angažovalii smo eksperte koji će zastupati naše interese. Dug Slavki Petroviću je uplaćen na vrijeme a tek smo poslije saznali da to nije prošlo. Na računu smo tada imali 316.000 KM, koja bi bila logika da ne uplatimo tako bitno dugovanje? Petrović nije imao pravo na zakonskog zastupnika, a mi ćemo sve dokaze dostaviti Savezu. Isti ljudi po istoj osnovi daju Željezničaru licencu za PL, a za Evropu ne daju. Ima puno pravnih i formalnih nedostataka. Željezničar je žrtva mešetara iz Prvostepene komisije. Pokrenut ćemo tužbe protiv svih članova komisije i tražiti da se odluka poništi. U slučaju negativnog odgovora Drugostepene komsije tražit ćemo odgovore FIFA-e i UEFA-e. Pokrenut ćemo tužbe. Imamo argumente na svojoj strani. Toliko je tu nelogičnost, ovo je nonsens”, kazao je Ustamujić koji je najavio da će Željezničar žalbu NSBiH dostaviti sutra, a da rok imaju do srijede.

Na pitanje da li je klub pokrenuo priču oko priznavanja titule iz 1946. godine, Ustamujić je rekao:

“U julu prošle godine poslali smo zvanični zahtjev Nogometnom savezu BiH, ali odgovor još nismo dobili. Ako pitamo komisiju možda mi nismo ni uzašli iz 1946. godine”, ironičan je bio član UO FK Željezničar.TOP VIJESTI

Više vijesti