Željko Komšić ostaje potpredsjednik SDP BiH!

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržalo ostavku potpredsjednika SDP-a Željka Komšića na sve funkcije koje obavlja u ovoj stranci. Kako nam je potvrdio izvor blizak SDP-u BiH, ostavka je odbijena jednoglasno. Željko Komšić se obavezao da će nastaviti raditi posao potpredsjednika SDP-a i člana GO.

Razgovor sa Lagumdžijom bio dug i iskren

Obraćajući se kratko novinarima, Komšić je rekao kako je razgovor sa Lagumdžijom jučer bio dug i iskren, ali da je želio da čuje šta kažu njegovi drugovi. Najviše kritika je, kako kaže, dobio od Hakije Meholjića.
‘Hakija Meholjić mi je rekao da bježim što me povrijedilo. Rekao sam da ne bježim, već da ću ići do kraja i na sljedećem Kongresu SDP-a ću ići za predsjednika stranke, iako mi to nije bila ambicija’, rekao je Komšić.

Komšić: Moja ostavka je produkt krivice

Na press konferenciji nakon zasjedanja Predsjedništva SDP-a, Komšić je novinarima ukratko objasnio razloge ostavke.

‘Mnogi su me pitali zašto šutim i zbog čega ne reagujem. Na ta pitanja nisam znao odgovoriti i logičan potez je bio da podnesem ostavku’, rekao je Komšić.

Na insistiranje novinara da bude određeniji u obrazloženju poteza koji je uzburkao bh. političku javnost, Komšić je kratko odgovorio:

‘Moja ostavka je produkt krivice. Odlučio sam prestati šutjeti i svojim kolegama sam sve rekao, jer nije bilo vrijedno šutjeti uime bilo kakvog političkog kompromisa’, rekao je Komšić.

O kojem kompromisu je riječ Komšić nije htio govoriti.

Zlatko Lagumdžija je demantovao prvobitne tvrdnje da je uzrok Komšićeve ostavke njihov međusobni sukob zbog podrške srbijanskom šefu diplomatije Vuku Jeremiću u njegovoj kandidaturi za funkcionera u Ujedinjenim narodima.

‘Nema sukoba zbog Jeremićeve kandidature, iako su stavovi nas dvojice po ovom pitanju suprotni’, rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je ocijenio da je situacija u vezi sa najavljenom ostavkom Željka Komšića samo još više učvrstila stranku.

(VisokoIN)