Željko Komšić: “Vučiću ne mogu zaboraviti 100 muslimana za jednog Srbina”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Željko Komšić gostujući u Pressingu na N1 iznio je nekoliko veoma interesantnih stvari, te rekao šta misli o kolegama političarima.

DF je nedavno odlučio istupiti iz vlasti.

“Izašli smo iz vlasti jer smo mislili da trebamo poštovati i raditi po zakonu. Nigdje ne piše da izbornom pobjedniku pripada ijedno javno preduzeće”, rekao je Komšić.

Ispričao je i kako mu je Bakir Izetbegović nudio jedno javno preduzeće.

“Citiram Izetbegovića: “Uzmi Telecom”. Pitao sam ga kako to misli, a on mi je odgovorio: “Neka vama pripadne”. Ja sam mu rekao da se ne razumijemo i da trebamo dovesti čovjeka koji će znati raditi nešto s Telecomom, koji će moći odgovoriti na pitanja, koji će donositi profit”, rekao je gost Pressinga.

Izetbegović i Čović su rekli da je Komšić neozbiljan političar, te da je u toku radnog vremena bio na skijanju.

“Svašta sam se naslušao, a optužbi je bilo glupih i netačnih. Od čega da se pravdam? Kada sam neozbiljan, to voli moja žena. Ona mi zamjera da sam previše ozbiljan.”

Komšič je rekao da su mu govorili da DF-ova strategija ne valja.

“Naša strategija je jasna. Zakon se mora poštovati i mora pripadati svima. Ako ne valja zakon, ima parlament da ga promijenimo.”

U rubrici X-ray Komšić je odgovorio na pitanja o svojim kolegama političarima.

-Bakir Izetbegović? Nemam komentara
-Dragan Čović? Još manje
-Fahrudin Radončić? Nemam komentar
-Haris Silajdžić? Drag mi je, ima nečeg pjesničkog i snenog u njemu.
-Milorad Dodik? Čudan covjek.
-Mladen Ivanić? Zanimljiv sagovornik, ali mi ne ulijeva povjerenje.
-S kim će MOST u HRvatskoj? Zabavljen bh. zbiljom na neki nacin slabije pratim ostalo.
-Potezi Aleksandra Vučića prema BiH? Ono njegovo 100 muslimana za jednog Srbina ja nikada ne mogu zaboraviti.
-Hoće li se kandidovati za Predsjedništvo BiH na narednim izborima? Ja ili neki drugi kandidat iz DF-a.
-Mogu li SDP i DF biti jedna stranka? Za to treba puno vremena, nisu to Lego kockice.
-Kako bi Tito riješio stanje u današnjoj BiH? Jedan je Tito, sve se više vidi kako vrijeme prolazi koliko je bio genijalan.
-Hoće li biti novog rata na Balkanu? Slabo je ko raspoložen za rat.
-Dodikova prijetnja referendumom 2017. o nezavisnosti RS? Tu može biti svašta. Ne možeš mi otimati komad zemlje. Nije to Dodikovo. Ko mu je ostavio tu zemlju? Banjaluka je i moja, kao i Bijeljina, Zvornik, Prijedor…

Stranka DF je ispala na federanom nivou, ispada na kantonalnom, a uskoro i na državnom. Predsjedavajući VM je već pripremio smjenu ministra iz DF-a.

“Poštujem volju Parlamenta. To je demokratija. Samo tražim da se uradi po zakonskoj proceduri, a ne silom. Tužit ćemo ih ako se ne bude poštovao Zakon”, izjavio je lider DF-a.

Adilu Osmanoviću je rekao da će ih tužiti, da bi mu Osmanović uz ciničan osmijeh postavio pitanje: “Kome?”, ispričao je Komšić.

“Ja sam rekao bilo kome, ali neka ima papir.”

On je istakao da su mu zamjerali što je u vlasti sa SDA ili SBB-om.

“Sada ti isti pitaju zašto nismo ostali u vlasti. Vlast koja svoje zakone ne poštuje ne može praviti državu.”

U imovinskom kartonu Komšića za sve ove godine političke karijere nije bilo velikih promjena.

“Šta će meni nešto, šta mi treba? Treba mi da mi je dijete zdravo, živo i da ide u školu. Da je moja porodica zdrava.”

Na pitanje kako se nije obogatio za razliku od ostalih političara, Komšič je odgovorio: “Nije se problem obogatiti na razne načine. Ja živim dobro u odnosu na masu drugih ljudi. Prilika ima, ali šta će meni više. Kada gledam svog oca koji je radio cijeli život i otišao u penziju, a onda mu ja dajem svoje cipele da ima šta da obuće. Kako svom ocu da pogledam u oči ako radim drugačije?!”.

Komšić je kazao da je veoma jednostavno saznati odakle ogromna imovina političarima. “Plata, plus minus, i reci odakle ti sve što imaš.”

Na pitanje zašto su se glasači radili nacionalnim strankama i da li je propala ideja o multietničnosti stranaka, gost Pressinga je odgovorio da ta ideja nije propala.

“Ljevica na sebi mora poraditi jako puno. Pod ljevicom mislim na sve što nije dominatno etnički obojeno.”

Kakvu budućnost imaju djeca u BiH, ima li nade za optimizam?

“BiH će preživjeti ako joj ne podijelimo tijelo, a tijelo su veze između ljudi. Sada smo na pragu da se to sve ispresijeca. BiH je preživjela i teže stvari, a preživjet će i nas ovakve kakvi smo. Nemam pravo pametovati nekome čije dijete se sprema da ide prati tanjire u Beču i Minhenu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.