Žene su sretnije ako se partner na njih ljuti

Američki naučnici s Harvarda došli su do zaključka da partnerova uzrujanost zapravo znači da i jači spol “peru” emocije i da im je stalo kako bi veza uspjela. Žene zapravo uživaju kad se partner ljuti ili je namrgođen jer smatraju to dokazom ljubavi i zdrave veze.

− Ako su partneri uzrujani, to znači i određeni stupanj uključenosti i emocionalne angažiranosti u odnosu, čak i u teškim vremenima. Ta je činjenica u skladu s nezadovoljstvom koje žene često doživljavaju kad se partner povuče u sebe i ostaje emocionalno zakopčan i pasivan u sukobu − kaže Shiri Cohen, voditeljica studije provedene na Harvardu.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da muškarci mogu biti puno zadovoljniji u svojim odnosima ako mogu pročitati partneričine pozitivne emocije, dok žene funkcioniraju obrnuto, i zadovoljnije su ako kod partnera mogu iščitati negativne emocije.

− Žensko zadovoljstvo povezano je s percepcijom da njihovi partneri pokušavaju shvatiti njihove negativne emocije više nego što će ih točno detektirati − zaključuje Cohen.

(VisokoIN)