Zenica: Na području Gornje Gračanice šumski požar još aktivan

Na području Gornje Gračanice (Tuganje i Bare), na teritoriji općine Zenica, došlo je do šumskog požara koji je još aktivan. Požar je trenutno pod kontrolom i spriječeno je njegovo daljnje širenje prema visokoj hrastovoj šumi.

Planira se koordinirana akcija namjernog paljenja određenog pojasa kako bi se požar kontrolisano okružio i time dovelo do njegovog gašenja. Požar je zahvatio površino od oko 3,5 km, navodi se u vanrednom izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Jedno vatrogasno odjeljenje, zajedno sa mještanima Tuganje, rade na sprečavanju širenja i na gašenju požara. Tako sprečavaju da vatra dođe do prvih kuća.

Iz pravca Brca, profesionalna vatrogasna jedinica, zajedno s mještanima, radi na koordinranoj akciji namjernog paljenja i gašenja da bi se opožarenom površinom spriječilo nekontrolisano širenje i uspjelo potpuno gašenje požara.

Na području općine Zavidovići registrirana su tri požara. Tako je na području sela Livade izgorilo deset hektara šume, a požar je lokaliziran. Na području Buretine izgorio je jedan hektar šume. Požar je lokaliziran, a u selu Stipin Han izgorilo je nisko rastinje. Požar je lokaliziran.

U jutarnjim satima primjećena su dva požara na rubnim dijelovima općine i to na području Seone – požar na banovićkoj općini (Kanton Tuzla) i u području Ponijera – požar na kakanjskoj općini.

Na lokalitetu izletišta Ponijeri, na teritoriji općine Kakanj, došlo je do požara, gdje gori visoka šuma i nisko rastinje.

Gašenju požara pristupili su pripadnici ŠPD ZDK poslovna jedinica Kakanj i Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj.

I danas je nastavljeno gašenje požara da bi se stavio pod kontrolu i lokalizirao. Osim tog požara aktivno je još nekoliko manjih požara na području općine Kakanj i to Hrasnice, Tičića i Vukanovića, koji su pod kontrolom.

(VisokoIN/Fena)