Zeničani prestravljeni: Ko dovozi i spaljuje ljudske ostatke?!

Dječaci F. K. i A. Ć. iz zeničkog naselja Werostin put primijetili su jučer nedaleko od svojih kuća trojicu muškaraca u bijelim mantilima, s kapuljačama, maskama i rukavicama kako, nakon što su iskopali rupu u zemljištu, odlažu nešto, posipaju, a potom pale!? Sve se događalo nedaleko od asfaltnog puta koji spaja dva zenička naselja, gradsko Crkvice i prigradsko Pehare, pored Gradskog groblja i naselja Werostin put.

Misteriozni kombi

Ubrzo se vidjelo da se radi o ostacima organa, šprica, maski i drugog medicinskog otpada, a roditelji dječaka odmah su pozvali policiju.

– Dovezli su se kroz groblje i samo nekoliko metara od ograde sišli u privatni plac pored puta i tu iskopali rupu, istresli nešto, a onda i zapalili. Onda su stavili daske preko i otišli prema bijelom kombiju – ispričao je našoj ekipi jedan od dječaka.

Inače, mještani su se proteklih dana više puta žalili na neugodan miris, ali sve se svodilo na pretpostavke da je neko “zapalio smeće” pa je vjetar nanosio dim.

Horor filmovi

– Prije sedam-osam dana sam nešto prije podne krenuo u grad. Ugledao sam nedaleko od ovog današnjeg mjesta trojicu muškaraca kako odlaze prema kombiju i sam sam se sebi nasmijao i rekao da se, izgleda, još nisam probudio. Nisam ni pričao kući, jer bi se svi smijali, djelovalo je kao u horor filmovima, likovi s maskama, kapama, mantilima. Sve dok se sad ponovo po mahali nije počelo pričati o bijelom kombiju. Djeca pričaju: “Jesi li vidio u jami ruku, jesi li vidio komade mesa…” S komšijama sam otišao gore, vidio masu izgorjelih stvari, od maski, šprica, komada Bog zna čega. Onda smo zvali policiju – kaže nam mještanin Nedžad Kovač.

Rupa koju je jučer samo vizuelno pregledala patrola policije posuta je krečom, a vidljivo je da je sadržaj u njoj prethodno spaljivan. Za sada je policija samo napravila izvještaj te će provjerama naknadno pokušati ustanoviti kome pripada taj otpad. Stanovnici ove zeničke ulice dogovorili su se da naizmjenično dežuraju.

Šišić: Otpad sigurno nije iz zeničke bolnice!

Mještani su prvo posumnjali da otpad potječe iz obližnje Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), udaljene svega dvjestotinjak metara.

– Kategorično demantiram da otpad može potjecati iz naše ustanove. Mi smo utvrdili stroge procedure. Određene vrste takvog otpada spaljuju se u posebno nabavljenoj peći. Drugi dio se posebnom procedurom neutralizira, postaje komunalni otpad, te uz pomoć ALBE vozi kao svaki drugi, na deponiju, a dio se sterilizira i odlaže u zakupljenu jamu na Gradskom groblju – kategoričan je Ibrahim Šišić, direktor KBZ-a, koji dodaje da svaka medicinska ustanova mora imati plan odlaganja medicinskog i nemedicinskog otpada.

(VisokoIN/Avaz)