Zenički proljetni uranak sa čimburom od 1.200 jaja

Više hiljada Zeničana i gostiju od jutros su se pored nekoliko zeničkih vodotoka okupili, uz tradiciju ‘dužu od stoljeća’, na proljetnom uranku.

Tradicija kazuje da se prvog dana proljeća u jutarnjim satima okupe prijatelji i počaste proljetnim ‘zelenim čimburom’, pravljenim od prvih darova prirode i jaja, te na taj način se oproste od zimskog ugođaja i krenu u novi životni period.

U novije vrijeme ‘stari’ proljetni uranak se nastavlja velikom narodnom kulturološkom manifestacijom nazvanom „čimburijada“, koja okuplja na desetke hiljada posjetitelja, među kojima je i veliki broj gostiju iz drugih gradova i inostranstva, koji su navikli da prvi dan proljeća provedu u druženju s prijateljima u Zenici.

Na centralnom dijelu „Zeničke čimburijade“, u velikom parku Kamberovića polja priređuju se i brojni programi, tako da je prvi dan proljeća pravi narodni praznik i za one koji ne praktikuju svoj “proljetni uranak”.

Bude tu puno više događanja od onih koja su ranije planirana, bude puno pjesme i anegdota, susreta sa starim i novim prijateljima. Ove godine svoj tradicionalni veliki čimbur poznati zenički ugostitelj Rasim Salčinović napravio je od 1.200 jaja i podijelio gostima.

Koliko su tradicionalni proljetni uranak i čimburijada “u krvi Zeničana” kazuje i podatak da se već duži niz godina tradicija čuva u gotovo cijelom svijetu – “gdje god ima Zeničana”. Posljednjih godina, usljed migracijskih kretanja, zenički uranak i čimburijada su se proširili svijetom, jer brojni Zeničani i njihovi prijatelji su nastavili s proljetnom porodičnom tradicijom. Tako već sada u svijetu, osim zeničke, postoje i druge čimburijade u Travniku, Vakufu, Bihaću, Zagrebu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Kataru, Islandu, Emiratima, Rusiji, i ko zna gdje.

Ovo pokazuje da se brojne generacije smjenjuju, ali tradicija zeničkog proljetnog uranka i čimburijade se ne prekida, kao ni tradicionalno prvo proljetno kupanje u vodi rijeke Bosne.