-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

Žestok politički rat u Maglaju, SDA i SDP u klinču zbog ratnog transportera: Ko je naredio uklanjanje spomenika?

Žestoko politički rat vodi se posljednih dana u Maglaju između općinskih organizacija SDA i SDP-a.

Sve je krenulo nakon što je načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić naložio uklanjanje vojnog transportera kojeg su tokom agresije na BiH pripadnici Armije BiH preoteli od VRS.

Transporter je stajao kao spomenik u čast hrabrim pripadnicima Armije BiH. Međutim, sad je sklonjen. Ranije su uklanjanje tražili Srbi koji žive u Maglaju, a u sve se uključila i međunarodna zajednica.

Iz SDA su osudili ovaj čin i optužuju SDP-ovog načelnika.
“OO SDA Maglaj osuđuje čin uklanjanja transportera iz naseljenog mjesta Ulišnjak. Ovim činom degradirana je naša borba za slobodnu i demokratsku Bosni i Hercegovinu, domovinu svih naroda. Naše patriote su u časnoj borbi i braneći svoj kućni prag uništile navedeni transporter, dakle nikoga mi nismo napadali i niko ne treba da nas krivi za uništavanje transportera. Jako dobro znamo kome je transporter smetao i koga je podsjećao na zlodjela koja je činio i gdje je spriječen da ih čini dalje. Takvi su i napisali navedeno pismo, i to su svjesno čekali više od dvadeset godina kada će doći vlast podobna za ostvarivanje njihovih planova. Ovaj čin za SDA Maglaj, nije završena stvar, naprotiv ovo je tek početak naše slijedeće borbe koju će voditi naši vijećnici u OV Maglaj”, naveli su iz SDA.
Nije trebalo dugo čekati na odgovor SDP-a.

Oni su objavili kratko saopćenje i priložili pismo koje potpisuje SDA-ov Ernad Bećirović. On pismo šalje institucijama međunarodne zajednice u BiH kako bi ih obavijestio da prateći njihove sugestije predlaže novu lokaciju za transporter.
Dakle, iz SDP-a navode da je upravo SDA krenula u proces relokacije transportera.

“Kada god SDA priča o patriotizmu, znajte da je u pitanju nekakva prevara. Tako i u slučaju uništenog transportera agresorske vojske u MZ Ulišnjak, koji je danas uklonjen. Dužni smo vam prezentovati PISMO NAMJERE koje je na adrese nekoliko međunarodnih organizacija poslao bivši povjerenik MZ Ulišnjak, član IO SDA Maglaj i kandidat ove stranke za Općinsko vijeće na proteklim izborima. Ernad Bećirović u tom pismu upoznaje zvaničnike međunarodnih organizacija o novoj lokaciji i već tada 15.06.2021. rukovodstvo maglajske SDA ZNA da će transporter biti uklonjen?! Pitamo vas, čijim novcem je danas uklonjen transporter i ko je dao nalog? Ubrzo ćemo javnosti prikazati i ostale dokumente, a do tada se valjajte u sopstvenim lažima”, naveli su iz SDP-a u saopćenju.
Na kraju se oglasio i sam načelnik Mirsad Mahmutagić

“Poštovani sugrađani, hvala vam na porukama koje primam, ali i vašoj zabrinutosti. Tu sam s vama kao i dosad i tu ćemo i dalje biti zajedno. Pomalo pratim sve laži i bljuvotine vezano za izmještanje transportera. Pojavili se miševi, osjetili da bi mogli profitirati. Žao mi ih je brzo će nazad u mišje rupe. Neka još malo se raspišu, više će se sramotiti ako obraza imaju i oni koji se zaklinju, a obmanjuju javnost. Vidim javio se i Općinski odbor SDA Maglaj da priča o patriotizmu. Pa vi ste sve, pa i ovo prodali. To će Maglajlije imati priliku vidjeti za koji dan. Pored toga, mudro pišete da nije gotova priča oko transportera. Hoćete da kažete bit će na drugoj lokaciji i vi se izborili za to?! Nije niko lud da vama u to povjeruje. Ćutio sam čuvajući dignitet Vlade ZDK, ma šta ja mislio o njoj. Sve će se obrnuti, vi trgovci i miševi ćete se stidjeti, valjda”, naveo je načelnik.

Unesite komentar