Žive od 30 KM mjesečno, otac obolio od tumora

Emina i Ferid Šabanović prije 18 mjeseci postali su roditelji trojki. Iako oboje nezaposleni, bili su presretni na ovom daru od Boga, jer su na prinovu u porodici čekali punih 13 godina. Sin Haris i kćerke Lamija i Dženeta unijeli su radost u dom Šabanovića.

Sretni i ponosni otac isticao je da je najvažnije da su dobili djecu, pa makar morao i prositi da ih prehrani. Radio je za dnevnice, a bilo je pomoći od dobrih ljudi, koji su bili upoznati s ovim slučajem iz sela Koprivna kod Zenice, posebno nakon tekstova koje je objavljivao “Dnevni avaz”.

Posao nemaju već duži period, ali nesreća nikad ne dolazi sama, pa je Feridu prije godinu dijagnosticiran tumor na mozgu. Zbog teške bolesti ne može više obavljati teške fizičke poslove kako bi prehranio svoju porodicu.

– Svi su nas zaboravili. U prvim danima života moje djece mnogi su nam pomagali, ali kako je vrijeme odmicalo, pomoć je stizala sve rjeđe. Nema vrata na koja nisam zakucao zbog pomoći, ali svugdje je izostala. U općini mi niko, kažu, ne može pomoći i teško živimo. Nije ovo život, već preživljavanje – kazuje kroz suze Ferid.

Porodica Šabanović trenutno živi od 30 KM, koje mu izdvaja Općina Zenica za dječiji doplatak.

– U cijeloj priči najvažnije mi je zdravlje djece. Bolest koju imam dodatni mi je teret, ali djeca su mi radost. Ja i žena možemo biti i gladni, ali djecu moram nahraniti. Ne mogu vjerovati da nikog nije briga šta se dešava s nama. Nakon operacije nemam snage za fizički rad i ne znam kako dalje kroz život – dodaje Ferid.

(VisokoIN/Avaz)