da block

Zlatko Lagumdžija: Bh. dijaspora u UAE-u svakim danom postaje ekonomski moćnija

da block

Povodom zvanične posjete zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Dubaiju je danas upriličen prijem za bh. dijasporu u UAE i privrednike Dubaija.

Prijemu, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica organizirala je Ambasada BiH u Abu Dhabiju.

Lagumdžija je tokom prigodnog obraćanja istakao da bh. dijaspora u UAE svakim danom postaje profesionalno sposobnija i ekonomski moćnija i izrazio očekivanje da će u budućnosti igrati sve značajniju ulogu u povezivanju BiH i UAE, pri tome čestitavši uspjehe koje postiže i uspješno predstavljanje BiH.

Lagumdžija je istakao da je cilj posjete državno-privredne delegacije BiH, koju predvodi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima otvaranje novog poglavlja u bilateralnim odnosima između BiH i UAE.

Ocijenio je da nema ni jednog razloga da odnosi dviju zemalja ne budu ekonomski veoma dinamični, za što postoje velike mogučnosti, te pozvao bh. dijasporu i privrednike Dubaija da učestvuju u tom procesu.

Naglasio je značaj posjete privredne delegacije Bosne i Hercegovine, u kojoj su predstavnici više od 50 kompanija iz cijele BiH koji su u UAE došli sa konkretnim idejama i projektima i spremnost Ambasade BiH u Abu Dhabiju da pruži svu neophodnu pomoć kad je u pitanju donošenje odluke o investiranju ili dovođenju investitora u BiH, kao i spremnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, FIPA-i drugih institucija da pruže pomoć po dolasku u BiH.

Lagumdžija je, na poziv šeika Mohammeda Bin Saqra Al Qassimija, brata vladara Ras Al Khaimaha danas boravio i u Ras Al Khaimahu, jednom od sedam Emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata – saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

(VisokoIN)