Zlatko Lagumdžija: Dogovor iz Bruxellesa je platforma nove parlamentarne većine

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da su nedavni dogovor iz Bruxellesa, obaveze prema EU i NATO platforma nove parlamentarne većine.

“Osnovica za realizaciju naše platforme je budžet, koji je najveći koji je mogao biti u o vom trenutku”, rekao je Lagumdžija u obraćanju Predstavničkom domu nakon završene poslaničke rasprave o odluci za smjenu ministra članova Vijeća ministara iz reda SDA.

Lagumdžija je naveo da je molio lidera SDA Sulejmana Tihića da prihvati budžet ili da preuzme odogovrnost za privremeno finansiranje i izlazak SDP iz vladajuće koalicije.

“Nudili smo SDA da reforme provedu bez nas i pitali ih imaju li parlamentarnu većinu, a ako nemaju da se sklone”, istakao je Lagumdžija i dodao da je SDP spreman da napusti vlast ako je SDA u mogućnosti da okupi kvalifikovanu parlamentarnu većinu.

Osvrćući se na obraćanje poslanicima ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, čiju smjenu danas treba da potvrdi Predstavnički dom, u kojem je rekao da je većina ljudi u policijskim, tužilačkim i obavještajnim strukturama povezana sa organizovanim kriminalnim grupama, Lagumdžija je ocijenio da je to dovoljan razlog da se Ahmetović sam zahvali na mjestu ministra sigurnosti.

Lagumdžija je rekao da je ubijeđen da u svakoj strukturi i stranci, pa i njegovoj, ima onih koji su povezni sa kriminalom, ali da je problem kada oni pređu u većinu.

(VisokoIN/Srna)