Zlatko Lagumdžija: Svi mi znamo ko je Karadžić i kako će suđenje završiti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da je njegov stav prema Radovanu Karadžiću i stav SDP-a veoma poznat dodajući da ukoliko je neki ubica oslobođen optužbe, jer mu neko ubistvo nije dokazao, ne znači da nije masovni ubica.

Naime, Haški tribunal odbio je zahtjev Radovana Karadžića da na polovini suđenja bude oslobođen, ustvrdivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodio optužbe za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini.

Saopćavajući odluku, predsjedavajući Sudskog vijeća O'Gon Kwon je rekao da dokazi koje su predočili tužioci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Bošnjake i Hrvate “unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe”.

Lagumdžija ističe da je svima poznato ko je Radovan Karadžić te da je potrebno upitati nadležni sud zašto mu neka zlodjela nisu dokazana dodajući da je sasvim jasno i kako će to suđenje u Haagu završiti.

Vijeće je utvrdilo da je tužilaštvo, u nedavno okončanom dokaznom postupku, podnijelo dovoljno dokaza po svim drugim tačkama optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, na osnovu kojih bi, ukoliko bi bili prihvaćeni, Karadžić mogao biti osuđen.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.