da block

Zloupotreba sistema: Ko je koga i zašto tajno prisluškivao?

da block

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH traži da nadležno tužilaštvo i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) provedu istragu o tome je li Federalna uprava policije (FUP), prema nalogu bivšeg direktora Zlatka Miletića, nezakonito i nelegalno pratila i prisluškivala hiljade telefonskih razgovora građana te provodila politički motivirane istrage, kako je to ustvrdio Zoran Čegar, načelnik obavještajnog sektora FUP-a, u intervjuu za “Dnevni list”.

“Izvjesno je da više nema i neće biti onoga što je rađeno dok je Miletić bio direktor Federalne uprave policije – tajnog praćenja političara i visokih dužnosnika, praćenja njihovih žena i ljubavnica, montiranih procesa… Gotovo svakog dana ja nalazim spise koji su sklonjeni, a koji su pravljeni za kompromitiranje i ucjenjivanje visokih političkih i državnih dužnosnika. Znam ostati šokiran kad vidim kako se radilo i čega sve tu ima” – kazao je Čegar za taj list.

Povodom Čegarovih izjava, SDP u saopćenju za javnost najavljuje da će putem svojih zastupnika zahtijevati i da Parlament Federacije formira komisiju za ispitivanje činjenica u vezi s nelegalnim prisluškivanjem u kojim su korištene institucije države, a radi progona političkih neistomišljenika i montiranja afera.

“Ovakva praksa zloupotrebe institucija sistema, koja je dokazana i ranije, mora se zaustaviti, a oni koji ih zloupotrebljavaju za svoja nedjela konačno moraju odgovarati. Ljudi iz SDP-a na svim nivoima još će se odlučnije obračunavati s organiziranim kriminalom i korupcijom i svim onim što sprečava našu zemlju da ide naprijed” – navodi se u saopćenju ove stranke.

S druge strane, Dragan Lukač, direktor FUP-a, u izjavi za “Avaz” kaže da ga Čegar još nije obavijestio o nalazima vezanim za nelegalno prisluškivanje u vrijeme dok je direktor bio Miletić.

Lukač ističe i da podržava svaku istragu koja će razotkriti eventualne krivične radnje, ali i tvrdi da FUP nema opremu za prisluškivanje te da građani nemaju razloga za strah.

“Razgovarat ću s Čegarom o tome šta podrazumijeva pod određenim ocjenama iznesenim u tom intervjuu i, ako bude osnova, neka se izvrše provjere i provede istraga, ali sad ne mogu ništa više reći o tome. A, što se tiče građana, nemaju razloga za strah, mi nemamo čak ni opremu za prisluškivanje” – kaže direktor FUP-a.

Lukač je potvrdio da je protiv bivšeg direktora FUP-a Zlatka Miletića u druga dva slučaja već naložio pokretanje interne istrage.

“Tačno je da se provode određene provjere, jer je Miletić u medijima iznosio ocjene o stanju u policijskim organima u BiH, za što nije ovlašten, jer tako kaže Zakon o policijskim službenicima. Miletić je bio i na osnivačkoj skupštini jedne političke stranke, a isti zakon policijskim službenicima to decidno zabranjuje, tako da je to teža povreda dužnosti” – pojašnjava Lukač.

(VisokoIN)