Zna se koliko stranke dobijaju novca, ali ne i koliko troše

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Političke stranke u BiH od 2004. godine dobile su iz budžeta svih nivoa vlasti oko 199 miliona KM, izjavio je danas u Sarajevu član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić.

Prema njegovim riječima, postojeći Zakon o finansiranju političkih stranaka omogućava uvid u prihodovnu stranu stranaka, ali ne i u rashodovnu, što bi trebalo promijeniti s ciljem povećanja transparentnosti.

Kao jedno od rješenja on vidi jedinstveni račun za trošenje sredstava političkih partija, naročito u izbornoj kampanji.

“To je stvar zakonodavstva i vidjećemo u kom će smjeru ići”, rekao je Šantić novinarima.

On je ponovio stav CIK-a o potrebi formiranja interresorne radne grupe koja bi uskladila Zakon o finansiranju političkih stranaka sa preporukama Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) za povećanje transparentnosti finansiranja političkih stranaka u BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra izuzetno važnim da BiH, s ciljem razvoja demokratije, prati evropsko zakonodavstvo kada su u pitanju Izborni zakon, Zakon o sukobu interesa i Zakon o finansiranju političkih partija.

“U potpunosti podržavam preporuke GREKO-a”, rekao je Prodanović ističući da u predizborno vrijeme nije moguća izmjena Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Prema njegovim riječima, u SNSD su za transparentno finansiranje političkih stranaka i implementaciju preporuka GREKO-a.

“Očekujem da će novi saziv Parlamentarne skupštine BiH to učiniti odmah nakon konstituisanja da ne bismo imali slične primjedbe za, recimo, lokalne izbore 2016. godine”, zaključio je Prodanović.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Šefik Džaferović slaže se da preporuke GREKO-a treba ispoštovati u zakonodavstvu BiH.

“GREKO traži da zakonodavni okvir za proces finansiranja političkih stranaka bude prilagođen zakonima EU i da se sistem transparentnosti i kontrole postavi na više standarde”, precizirao je DŽaferović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma danas je u Sarajevu razmatrala dopis CIK-a BiH u vezi sa preporukama GREKO-a za povećanje transparentnosti finansiranja političkih stranaka u BiH.

Zaključeno je da se preporuke moraju ozbiljno shvatiti i da nadležne institucije moraju u zakone moraju ugraditi rješenja koja uvažavaju ove preporuke.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.