Znate li koja zemlja je najmoćnija vojna sila na Balkanu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sjedinjene Američke Države (SAD) najmoćnija su vojna sila svijeta, a Hrvatska je najjača u regiji Zapadnog Balkana, objavio je portal Global Firepower, koji se bavi analizom podataka o vojnoj moći i sposobnostima zemalja.

Detaljnom analizom koja je obuhvatila 126 država svijeta utvrđeno je da je SAD najjača vojna sila svijeta, a slijedi je Rusija. Na treće mjesto svrstana je Kina, dok je Indija četvrta. Velika Britanija peta je vojna sila na planeti. Šesta pozicija pripala je Francuskoj, sedma Južnoj Koreji, osma Njemačkoj, deveta Japanu, a lista top 10 završava se sa Turskom.

Prema vojnoj moći, odnosno opremi i naoružanju, te aktivnom i potencijalno rezervnom sastavu oružanih snaga, Izrael je na 11. mjestu u svijetu.

U regiji Zapadnog Balkana vojno najbolje kotira Hrvatska, koju su u Global Firepoweru svrstali na 62. mjesto u svjetskom vojnom poretku. Srbija je 70, Bosna i Hercegovina 89, a Slovenija 99. Makedonija, Kosovo i Albanija nisu uvrštene u 126 vojno najjačih zemalja svijeta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.