Znate li sve vrste ženskog orgazma?

Decenijama se smatralo se da je klitoris jedini ključ ženskog seksualnog zadovoljstva, no nova istraživanja pokazuju da žena može postići vrhunac isključivo penetracijom. Takav orgazam je, tvrde, veći i potpuno različit od onog koji je rezultat stimulacije klitorisa.

Naučnici su otkrili da su vaginalni i klitoralni orgazam zapravo dvije odvojene pojave koje aktiviraju različite dijelove mozga. Novi dokazi objavljeni su prošlog mjeseca u časopisu Journal of Sexual Medicine. Daily Mail ističe da serija studija navodi nekoliko ključnih teza:

– Žene ne samo da su u mogućnosti postići orgazam vaginalnom stimulacijom i stimulacijom klitorisa, nego i stimulacijom različitih erogenih zona, a neke su stanju dovesti se do vrhunca ‘misleći’.

– Osjetljiva G-tačka, za koju se smatralo da je polu-mitska tačka orgazma, može imati važnu ulogu u otklanjaju boli tokom poroda. Ona, naime, udvostručuje ženski prag boli.

– Sposobnost da se postigne orgazam vaginalnom stimulacijom može biti povezan s fizičkim i mentalnim zdravljem, a zdravije će žene vjerojatno postići orgazam bez stimulacije klitorisa.

Francuska liječnica Odile Buisson objašnjava da je prednji zid vagine usko povezan s unutarnjim dijelovima klitorisa, što znači da je stimulacija vagine bez aktiviranja klitorisa nemoguća. ‘Takozvani vaginalni orgazam u stvarnosti može biti klitorisni orgazam pod drugim imenom’, zaključuje.

Međutim, takvo gledište opovrgavaju nedavna istraživanja koja pokazuju da se kod žena aktiviraju različita senzorna područja u mozgu kada su erotski stimulirane na različitim područjima. I ostali dokazi podupiru hipotezu da postoji više različitih vrsta ženskih orgazama.

Žene redovno tvrde da vaginalni orgazam i onaj postignut stimulacijom klitorisa izazivaju različite senzacije. Nadalje, postoje dokazi da se neke žene mogu dovesti do seksualnog vrhunca bez seksualne stimulacije, samo razmišljajući o tome. Profesorica Beverly Whipple sa Univerziteta Rutgers otkriva da G-tačka, kontroverzna erogena zona u prednjem zidu vagine, može ublažiti bol za vrijeme poroda.

Istraživanja profesorice Whipple otkrivaju da stimulacija pritiska na G-tačku povećava prag boli žene za 47 posto. Ako je stimulacija ugodna, prag boli se povećava na 84 posto, no u trenutku orgazma prag boli je na čak 107 posto.

Studija koja će izazvati najviše kontroverzi je ona u kojoj se tvrdi da su vaginalni orgazmi manje vjerojatni kod žena s lošim fizičkim i mentalnim zdravljem. Emmanuele Jannini, profesorica endokrinologije na Univerzitetu u Aquili, pozvala je žene da se upoznaju s ovim nalazima, ali da od njih ne rade fetiš: ‘Žena bi trebala razumjeti svoje tijelo i koje su njegove mogućnosti, ali seks ne bi trebala doživljavati kao utakmicu, igru ili obvezu. To je najbrži način da seks izgubi svoj čar.’

(VisokoIN)