Zuckerberg najavio velike promjene: Facebook više neće biti isti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prošlu godinu na Facebooku dijelom su obilježile lažne vijesti, širenje govora mržnje među korisnicima i zlostavljanje te je Mark Zuckerberg, kao lični izazov za 2018., rekao kako se želi fokusirati na popravljanje ovih problema i korisnicima omogućiti kvalitetnije provođenje vremena na najvećoj društvenoj mreži na svijetu. Iako tada niko nije konkretno rekao šta to znači, jučer smo saznali o kakvim je promjenama govorio osnivač i šef ove kompanije te se one vjerovatno neće svidjeti dijelu korisnika.

Umjesto fokusiranja na prikazivanje najvažnijeg sadržaja na News Feedu, cilj Facebooka za ovu godinu bit će fokusiranje na same korisnike i njihove društvene interakcije i komunikaciju s drugim korisnicima tako da na ovoj mreži tokom sljedećih mjeseci možemo očekivati prikazivanje veće količine sadržaja koje objavljuju prijatelji s ove mreže, a manje objava kompanija, brandova i izdavača.

Na ovu promjenu odlučili su se nakon što su dobili rezultate istraživanja koje je pokazalo da su korisnici zadovoljniji kada se na društvenim mrežama povezuju s prijateljima i porodicom te se osjećaju manje usamljenima, što se dugoročno može povezati sa srećom i zdravljem korisnika, dok se isto ne može reći za pasivno čitanje članaka i gledanje videa koji, čak i ako su informativni i zabavni, nemaju takav pozitivan utjecaj na korisnike.

U razgovoru za CNN, Adam Mosseri koji je zadužen za Facebookov News Feed rekao je kako promjenom algoritma ponovno uvode ravnotežu između sadržaja brandova i korisnika – misli kako su precijenili vrijeme koje ljudi provode na njihovoj platformi, a podcijenili su povezanost korisnika s drugim ljudima i njihove interakcije na Facebooku.

Dakle, već uskoro na Facebooku možemo očekivati još više sadržaja naših prijatelja i porodice, a sličan standard primjenjivat će se i za javne objave kompanija i izdavača te bi njihove objave trebale poticati interakcije među korisnicima. Mosseri kaže kako Facebook često mijenja algoritam koji odlučuje šta će se prikazivati na ovoj mreži te se promjene prvo testiraju na malom broju korisnika i tek nakon toga postanu dostupne svim korisnicima ove mreže.

Facebook danas ima više od dvije milijarde korisnika te se na ovoj mreži vrte milijarde dolara, a poslovanje brojnih kompanija dijelom ovisi i o Facebooku tako da će ove promjene sigurno izazvati veliko nezadovoljstvo među kompanijama i izdavačima čije će objave u budućnosti biti vidljive puno manjem broju ljudi. Zuckerberg je napomenuo kako je svjestan da će izmjena algoritma vjerovatno utjecati na smanjenje vremena koje korisnici provode na Facebooku, no očekuje kako će to biti dobro za cijelu zajednicu jer će to vrijeme biti bolje provedeno i korisnici će biti zadovoljniji i sretniji.

Treba napomenuti kako je prošle godine Facebook na nekoliko tržišta testirao promjene s kojima su postavili korisnički sadržaj u prvi plan – na glavnom News Feedu prikazivale su se samo objave, fotografije i videozapisi korisnika, dok je sad sadržaj brandova i izdavača prebačen na drugi News Feed. Ovo je rezultiralo velikim smanjenjem posjećenosti i interakcija korisnika na stranicama izdavača i brandova, a jedini način na koji se njihov sadržaj mogao prikazati na glavnom NF-u bio je ako plate sponzoriranu objavu ili oglas pa se Facebook našao na udaru nezadovoljnih kompanija koje su tvrdile da je ovo još samo jedan način na koji žele zaraditi još više novca. Vidjet ćemo kako će se nove promjene odraziti na stranice kompanija i izdavača, no za pretpostaviti je da neće biti zadovoljni s njima.

Više vijesti