Žuljević: Javni pozivi Zavoda za zapošljavanje FBiH su pljačka u režiji vlasti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ponukan velikim brojem poziva privrednih subjekata, koji su ponovno prevareni izrežiranim javnim pozivom u trajanju od nekoliko minuta, Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traži hitnu reakciju policije i tužilaštva na zaustavljanju još jedne režirane pljačke u okviru vladajuće koalicije u FBiH, stojio u saopštenju SDP-a.

„Činjenica da je veliki broj zainteresovanih privrednih subjekata ostao onemogućen da uopšte pristupi internet stranici u vremenu trajanja poziva, pokazuje kako je čitav sistem prilagođen unaprijed poznatim rezultatima politički odabranih.

S obzirom da je više nego jasno kako se radi o pljačkaški osmišljenom informatičkom modelu u kojem se unaprijed zna većina prijavljenih, smatramo da je ponavljanje prakse iz poziva u poziv više nego zloupotreba položaja sa jasnim elementima krivičnog djela, te bi policija i tužilaštvo po službenoj dužnosti morali otvoriti istragu.

Pored činjenice da se radi o očiglednoj pljački javnih sredstava, kompletan proces ovakvog načina rasipanja javnih sredstava predstavlja direktni poticaj egzodusu mladih iz ove zemlje, kao i činjenici da veliki broj poštenih privrednika ne vide nikakvu perspektivu poslovanja u ovoj zemlji.

Model u kojem je, umjesto stručne analize održivosti radnog mjesta, vrijeme online prijave ključni i jedini faktor za dobijanje sredstava, predstavlja apsolutno neracionalno i nestručno raspolaganje javnim novcem. Ovo je zapravo model primjenjivan jedino na Divljem zapadu, prilikom zaposjedanja zemlje, po principu ko je brži dobije najbolji komad. Ljudi koji se vode modelima Divljeg zapada ne mogu BiH voditi ka EU.

Na kraju, javno pozivam rukovodstvo Zavoda, ukoliko imaju mrvicu morala, da ponište posljednji poziv i pristupe osmišljavanju novog modela realizacije, jer je postojeći više nego nestručan, nepravedan, netransparentan i dugoročno društveno štetan. Ukoliko to ne urade, onda su i sami jasna adresa za rad policijsko-tužilačkih organa“, navodi Žuljević.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.