Žuljević: Po hitnom postupku suspendovati naknade za odvojeni život

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) proveo istraživanje o korištenju naknade za odvojeni život i otkrio na brojne neregularnosti, oglasio se AnerŽuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i napomenuo da je SDP BiH početkom ove godine predložio puno suspendovanje ovih naknada.

„S obzirom da je ovih dana aktuelno istraživanje CIN-a o zloupotrebama prava na odvojeni život u smislu ostvarivanja dodatne zarade kroz lažno prijavljivanje stanova, moram istaći kako smo prije 6 mjeseci (tačnije 17.02.2017. godine) kolega Elvir Karajbić i ja, ispred klubova SDP BiH u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamenta Federacije, uputili izmjene zakona u parlamentarnu proceduru kojim se ovo pravo suspenduje“, govori Žuljević.

Pravila korištenja naknada za odvojeni život su određena Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH koji je donesen 2010. godine i Odlukom o utvrđivanju visine za odvojeni život od porodice, zakup stana za službene potrebe, troškove smještaja i naknadu troškova prevoza iz 2011. koju je donijela Administrativna komisija Doma naroda PFBiH.

Važeća pravila korištenja naknada za odvojeni život dala su mogućnost delegatima da sami biraju stanove i iznose zakupnina koje će biti isplaćivane od naknada. Zapravo, omogućila su im da pronađu jeftine stanove u kojima neće boraviti kako bi im ostalo više novca od naknade. Najviša kirija je bila 400 maraka i Dom naroda PFBiH je plaćao direktno stanodavcu. Od ostatka delegati su plaćali režije i troškove života u Sarajevu. U januaru 2017. godine naknada je povećana sa 600 na 800 maraka, što nije imalo podršku zastupnika SDP BiH.

„Nadam se da će istraživanje CIN-a prije svega doprinijeti da se svaki pojedinačni slučaj rasčistiti do kraja jer se radi o ozbiljnim optužbama za svakog pojedinca, te da će podstaći da se izmjene zakona, koje je SDP predložio, usvoje u hitnom postupku kako bi se stavila tačka na ovakvu nezgrapnu formu definicije zastupničkog/delegatskog prava. Ako je ovoj vlasti društveno opasno da minimalnu platu podignu sa 380 KM na 420 KM, najmanje što mogu učiniti je da prestanu vrijeđati građane ovako suludim naknadama od 800 KM za odvojeni život“, ističe Žuljević.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.