Zvijezda britanskog stripa ima samo 11 godina

Britanac Zoom Rockman ima samo 11 godina, a već je postao renomirani autor, ilustrator i izdavač vlastitog, dosad već brojnim nagradama ovjenčanog stripa “The Zoom!”, čija su prva izdanja već postala kolekcionarski primjerci, piše The Independent.

Malog Londončanina, koji je u svijet stripa zakoračio s osam godina kad se počeo baviti kolekcionarstvom vintage izdanja njegovog najdražeg stripa “The Beano”, na pisanje vlastitog stripa nadahnuli su strip junaci kojima se i sam ponajviše divi – Zločesti Dennis i Roger the Dodger.

Prvi lik kojeg je osmislio bio je Crasher, zločesti dječak koji naginje vandalizmu.
“On je temeljen na Zločestom Denisu”, pojašnjava Zoom.

“Napravio sam ga stvarno glupim i želio sam da sa svakim novim izdanjem postaje sve zločestiji i zločestiji. Tako u petom izdanju stripa ‘The Zoom!’ kreće u pljačku za vrijeme londonskih uličnih prosvjeda, kada ukrade pelene”, dodao je on.

Nedugo nakon što je stvorio Crashera shvatio je kako već ima više nego dovoljno materijala za čitavo izdanje vlastitog stripa. Prvo izdanje “The Zoom-a!” objavljeno je u novembru 2009, kada je imao samo devet godina.
Danas na svojim pričama radi svaki dan poslije škole, a crta ih subotom i nedjeljom, stvarajući jedan strip sedmično.

Detaljan, duhovit i zabavan strip, prepun izuzetno životnih likova, “The Zoom!” izlazi polugodišnje, a uskoro će doživjeti svoje sedmo izdanje.

“The Zoom!” se zasad može naći na nekoliko prodajnih mjesta u Londonu, kao i u kultnoj londonskoj strip-trgovini ”Gosh! Comics” u Sohou, a može se nabaviti i izravno od Zooma, koji ga prodaje u školi.
Sam Zoom, koji kad odraste želi biti filmski redatelj, već privlači priličnu pozornost medija, dao je intervju za BBC, fotografirali su ga za razne članke u lokalnim časopisima i dobitnik je brojnih nagrada.
Rana izdanja njegovog stripa već su postala kolekcionarski predmeti.

Svako izdanje izlazi u 250 primjeraka, što financira Zoomov tata, koji dobija 40 posto ostvarene dobiti. Cijenu je Zoom nedavno povisio sa 99 penija na 1,99 funta.

“Stavio sam više boje na korice i povećao sam format s A5 na A4”, pojašnjava.
Svako izdanje sadrži i brojne oglase, koje sam ilustrira.

Inspiraciju za likove pronalazi među ljudima iz svoje okoline. Djed prijateljice njegove mame inspirirao je lik mrzovoljnog umirovljenika Grumpe Groucha, a razred pun zločestih učenika ”The Nutters” njegovi vlastiti školski drugovi.

Jedan od likova je i njegov mlađi brat Ace, a čak je i njegov jorkširski terijer Rocky Rockman poslužio kao predložak za niz psećih likova koji se pojavljuju u stripu.

(VisokoIN/Onasa)