Zvizdić: Humano ćemo postupati prema migrantima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da će BiH krajnje humano postupati prema migrantima koji dolaze u BiH i pokušati obezbijediti smještaj, ishranu, zdravstvenu skrb i sve što je potrebno.

Zvizdić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će Vijeće ministara uskoro dobiti izvještaj o stanju na granicama gdje ulaze ilegalni migranti.

“Nemamo velike kapacitete za prihvat hiljada izbjeglica. U suštini oni i ne žele ostati u BiH, jer ruta ide dalje ka zemljama Zapadne Evrope. Mi imamo stotinjak mjesta i pokušat ćemo ih smjestiti u centre gdje će država preuzeti brigu o njima”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas poručio da su usvojeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije koji je, kako je kazao, najkompleksnija faza na putu BiH ka EU.

Kakva bi i kolika šteta nastala ako se bar većina odgovora ne prihvati kao validna i koliko bi nas to moglo unazaditi na evropskom putu?

“Nikada ne odgovaram na hipotetička pitanja, ali ništa iz odgovora na Upitnik nas ne može unazaditi. Upitnikom se ništa ne može legalizirati, osporiti… Upitnik je realno stanje svake od procedura u BiH. Ako EU ne bude dovoljno jasna naša procedura, a vrlo je složen političke sistem BiH, oni će postaviti dodatno pitanje. Ništa nas u odgovorima ne može unazaditi. Odgovori znače samo korak naprijed BiH ka članstvu u EU”, odgovorio je Zvizdić.

Da li su sva pitanja usaglašena na najvišem nivou Mehanizma koordinacije, kao i pitanje u vezi sa popisom?

“Svi odgovori su verificirani, a 99,99% je završeno na razini radnih grupa, koje su izbalansirane u svakom smislu. Pojavljivali su se razni spinovi, predizborno je vrijeme i neki su htjeli dobiti jeftine političke poene”, rekao je, između ostalog, Zvizdić.

Građani će sigurno živjeti u evropskoj BiH, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.