Zvizdić: Kandidatski status BiH početkom naredne godine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu ambasadoru Egipata u BiH Jaseru El Ataviju da BiH trenutno priprema odgovore na dostavljeni Upitnik Evropske komisije, te da očekuje da će BiH dobiti kandidatski status krajem ove ili početkom naredne godine.

Sagovornici su istakli da je 2016. bila najuspješnija evropska godina za BiH, u kojoj je ostvaren značajan napredak na evropskom putu, saopšteno je Savjeta ministara BiH.

Zvizdić i Atavi su zaključili da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, a posebno je istaknuta dobra saradnja u oblastima kulture i obrazovanja, te je konstatovano da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

Zvizdić je informirao Atavija i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je danas u Sarajevu primio u nastupnu posjetu i nerezidentnog ambasadora Finske u BiH Tima Rajakangasa i upoznao ga o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Rajakangas je pohvalio napredak BiH na putu evropskih i NATO integracija, te istakao da BiH u Finskoj ima iskrenog prijatelja i partnera.

Zvizdić i Rajakangas su razmijenili mišljenja i o mogućnostima daljeg unapređenja privredne, obrazovne i kulturne saradnje.

Rajakangas je rekao da je njegova država spremna da pomogne izgradnji društva u BiH kroz aktivnije uključivanje mladih u demokratske procese.

Sagovornici su se saglasili da postoje velike mogućnosti saradnje kroz razmjenu studenata i profesora, i da je u narednom periodu neophodno razmotriti još veći plasman proizvoda iz BiH na tržište Finske.

Zvizdić i Rajakangas su istakli otvorenost za dodatno unapređenje odnosa dvije zemlje.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.