Zvizdić: Koliko bh. državljana je na ratištu u Siriji?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas nastavku 94. Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a i zasijedanju posebne skupine PS NATO-a za Mediteran i Bliski istok. Tom prilikom, iznio je podatke o učešću bh. državljana na stranim ratištima.

Na ovaj način, Zvizdić je želio odgovoriti pojedinim dužnosnicima u regionu, koji su iznosili ”sporne” podatke o prisustvu državljana BiH na ratištima u Siriji.

“S ciljem tačnog informisanja, prema podacima razmijenjenim sa svim obavještajnim i sigurnosnim agencijama s kojima sarađujemo BiH nema više od 120 državljana na ratištima u Siriji”, ocijenio je Zvizdić.

“Od toga, 69 muškaraca, 51 žena – a ne nekoliko hiljada, kako su pojedini navodili”.

Zvizdić je istakao da od svih tih ljudi, 29 ih je živjelo ne u BiH, nego u dijaspori – odakle su otišli za Siriju.

U BiH se vratilo 46 osoba, a procesuirano je njih 20, potvrdio je Zvizdić.

On je u istakao i to da je BiH prva zemlja regiona koja je unijela Odredbu na osnovu koje se učešće bh. državljana na stranim ratištima tretira kao krivično djelo.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je na naučno-stručnom skupu s međunarodnim učešćem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji evropskih vrijednosti?“ istakla: “BiH je izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja eksremističkih grupa i migrantske krize. Uz jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj, položaj Hrvata u RS-u je loš”.

Hrvatska snažno podržava suverenitet BiH i teritorijalnu cjelovitost, te da je spremna pomoći BiH u borbi protiv terorizma i ilegalnih imigracija – dodala je u izjavi Grabar Kitarović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.