-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Zvizdić o razlozima napuštanja SDA: Postalo je besmisleno… Puno je obećanja, malo konkretnih poteza

– Želio sam vas informisati da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika SDA. Odluka koju sam donio nije bila laka ni jednostavna ali je bila jedina moguća. U SDA, po mom mišljenju, nisu napravljene kadrovske promjene koje bi vodile uspostavljanju kapaciteta posebno u općinama gdje je SDA poražena na posljednjim izborima, i u kantonima kao što su KS i TK – kazao je danas Denis Zvizdić navodeći razloge zašto podnosi ostavku u SDA, prenosi N1.

– Želim pojasniti zašto nisam mnogo ranije donio ovu odluku. To je bilo iz nekoliko razloga: prvi je mislim da ne bi bilo korektno otići i ne pokušati ispraviti određene greške. Ja sam u SDA 30 godina i uložio sam znanja i umijeće, živio sam sa SDA. Radi se o skoro 40.000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima – kazao je Zvizdić.

Dodao je da njegovi višemjesečni pokušaji da se ukaže na stanje u stranci, nisu uspjeli.

– Radi se o vjerovanju koje se pokazalo neispravnim da u SDA postoji vrednovanje na osnovu kompetencije. Moji višemjesečni pokušaji da se popravi stanje u SDA i poprave procedure i ambijent koji je stvoren i koji se dalje stvara i postaje izvor negativnih trendova i kritika na računa SDA. Vjerujem da je moje ponašanje bilo ispravno i korektno, prema članovima i ljudima koji rade na terenu i ljudi čija su očekivanja iznevjerena.

Poslije višemjesečnih apela da se moramo vratiti izvornim principima i da se moraju izvršiti meritokratske promjene bazirane na vještinama i kompetencijama, postalo je besmisleno dalje učestvovati u radu Kolegija i Predsjedništva SDA. Puno je obećanja, malo konkretnih poteza.

Zvizdić je dodao da je nestalo stvaralačke energije, te da se gubi koalicioni kapacitet.

– Nestalo je stvaralačke energije, kao i gubitka mladih i obrazovanih kadrova. Izgubljen je koalicioni kapacitet u najvećim kantonima, ali SDA nije reagovala. Sve to nije bilo dovoljno da se krene u ozbiljne reforme u novim uvjetima gdje SDA nije uspjela napraviti većinu u Skupštinama i kantonima. Sve je svedeno na reakciju onoga što radi pozicija.

– Umjesto da se bave strateškim pitanjima, postala je previše opterećena unutrašnjim problemima i aferama pri čemu se iz vida izgubio programski cilj i napredak. Pitanje nabavke vakcina će ostati najveća mrlja u ovome mandatu i naravno činjenica da imamo prognozu najmanjeg rasta BDP-a.

“Ovo nije pitanje nikakvih fotelja niti funkcija, nego o različitom pogledu u pristupu rješavanju različitih problema”.

Također je najavio da ostaje u statusu nezavisnog zastupnika, te naglasio da je važno da se radi na okrupnjavanju političke scene.

Unesite komentar