Zvizdić u posjeti Zenici: Zeničko-dobojski kanton je lider u izvozu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Herecgovine Denis Zvizdić tokom današnje posjete Zeničko-dobojskom kantonu i gradu Zenica susreo se s premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem, predsjedavajućim Skupštine ZDK Jasminom Duvnjakom i njihovim saradnicima.

Razgovarano je o trenutnoj privrednoj i političkoj situaciju u ZDK, koji je jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini.

– Činjenica je da je ZDK lider u izvozu unutar Bosne i Hercegovine i da se na području ovog kantona nalaze, ili imaju sjedišta, neke od najrenomiranijih firmi u zemlji govori da se ipak uspijevamo staviti u funkciju ekonomskog razvoja, a to je ono što predstavlja komparativne i konkurentske prednosti Bosne i Hercegovine. Važan je podatak da naš izvoz, nakon prvih pet mjeseci ove godine, značajno raste, što je jedan od ključnih indikatora privrednog razvoja. Većina našeg izvoza, preko 73 posto, ide ka zemljama Evropske unije, a značajno se povećava kvaliteta i konkurentnost naših kompanija i naših proizvoda. To je dobro i, uz otvaranje novih firmi i proširenje kapaciteta, znači otvaranje novih radnih mjesta, kojima svjedočimo svaki dan u BiH i govori o pozitivnim tendencijama. Da li smo zadovoljni s ukupnom dinamikom i brojem otvorenih radnih mjesta, naravno da nismo, ali nastavljamo kontinuirano raditi na svim projektima – kazao je Zvizdić poslije sastanka.

Nakon posjete sjedištu kantonalne vlade predsjedavajući Zvizdić susreo se sa zeničkim privrednicima i posjetio jednu od najuspješnijih firmi “RM-LH”, koja djeluje u Poslovnoj zoni Zenica I.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.