Zvizdić: Važno da stećci budu stavljeni na listu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je izuzetno važno da u skorom periodu stećci budu stavljeni na listu Unesca da bi bili zaštićeni i da bi se sačuvala zajednička istorija naroda koji vijekovima žive na ovim područjima.

Zvizdić je primio danas u Sarajevu delegaciju Unesca koju je predvodila generalni direktor te organizacije Irina Bokova, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je upoznao gosta o činjenici da BiH ima 2.300 nacionalnih spomenika, pet parkova prirode, od kojih se dva vode kao zaštićena područja i 900 spomenika koji čekaju da budu zaštićeni.

Zvizdić je zahvalio na svemu što je ova organizacija uradila za BiH, posebno u periodu prošlogodišnjih poplava kada su mnogi spomenici bili ugroženi prirodnom katastrofom.

Na sastanku je razgovarano o razvoju kulturne baštine i konstatovano da je važno baštinu integrisati u svakodnevnicu da bi kulturno nasljeđe bilo u suživotu s ljudima kao dio ukupne kulturne tradicije.

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Kancelarijom Uneska u BiH i istakao važnost njihovog rada na projektima značajnim za BiH.

Saglasili su se da je izuzetno važan spoj kulturno-istorijskog nasljeđa i ekonomije i turizma.

Zvizdić i Bokova razgovarali su i o Zemaljskom muzeju u Sarajevu i saglasili se da je neophodno da ova značajna institucija kulture što prije otvori za građane.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri UN Ivan Orlić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.