-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

“Zvona za uzbunu” u EP zbog političke krize u BiH

“Zvona za uzbunu” upaljena su u Evropskom parlamentu zbog političke krize u Bosni i Hercegovini. Osam europarlamentaraca iz više stranaka uputilo je otvoreno pismo šefu diplomatije Evropske unije Žozepu Borelju i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu.
Europarlamentarci upozoravaju Borelja i Šmita na povećanje tenzija u Bosni i Hercegovini i blokade, koje proizvodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Navode da Dodik konstantno radi na secesiji, rušenjem ustavnog poretka BiH. Pismo je upućeno istovremeno kada se održavala i sjednica Evropskog parlamenta na kojoj se raspravljalo i o Zapadnom Balkanu. Njemački europarlamentarac Mišel Gahler rekao je da postupci Milorada Dodika pale “zvona za uzbunu”. Pozvali su na “oštru osudu” i upotrebu bonskih ovlasti.

Mišel Gahler, zastupnik u Europskom parlamentu

“Iduće sedmice je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog sporazuma sa potencijalom da stvori odluke prekidanja miroljubivog procesa na Zapadnom Balkanu. Zato, pozivam predstavnike Evropske unije da se donese zajednička odluka koja proglašava taj postupak nezakonitim.”

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH direktna je prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

Tineke Strik, zastupnica u Evropskom parlamentu

“Vidimo veliku krizu u BiH sada, sa potencijalom da eskalira sve do građanskog rata. U Republici Srpskoj se prijeti izlaskom iz infrastrukture Bosne i Hercegovine. Juče je preduzet prvi korak sa zdravstvenom agencijom. To prijeti stabilnosti u regiji i to će uništiti Dejtonski sporazum i baciti zemlju u prošlost.”

Na sjednici se čuo i stav Republike Hrvatske. Iako nije novost, zastupnik iz Hrvatske Ladislav Ilčić upozorava da se u Bosni i Hercegovini mora očuvati ravnopravnost konstitutivnih naroda.

“Znamo da postoji cijeli niz otvorenih pitanja koja Srbija i Bosna i Hercegovina izbjegavaju riješiti sa Hrvatskom. Prvenstveno tu mislim na ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i promjenu izbornog zakona u BiH.”

Više zastupnika iz Hrvatske u raspravi je ocijenilo da Europska unija nije dovoljno posvećena proširenju na Zapadni Balkan, no većina se složila da tim zemljama bez provedbe reformi ne treba otvoriti vrata Unije.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu

“Mi kao klub insistiramo da sve države u regiji se drže vladavine prava i temeljnih prava. Da se bore za slobodu medija, da se bore protiv korupcije i nećemo tolerisati bilo kakve kompromise.”

Neki su i otvoreno priznali da su protiv širenja Unije na Zapadni Balkan. Francuska europarlamentarka Dominikue Bilde istakla je kako je 59 posto Francuza protiv proširenja, jer između ostalog, zemlje Zapadnog Balkana kasne u odnosu na druge zemlje Unije.

Unesite komentar